OBAMA POTPISAO ZAKON

Napokon stroge sankcije Iranu

02.07.2010 u 07:45

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je potpisao zakon o novim jednostranim američkim sankcijama Iranu, koje nadilaze sankcije nametnute od Ujedinjenih naroda u lipnju, nastojeći tako pojačati pritisak na Teheran da zaustavi svoj program obogaćivanja urana

Novi zakon, koji je Kongres donio s većinom glasova prošloga tjedna, pokušava ograničiti daljnje ulaganje u iranski energetski sektor te tako presjeći dotok financija Revolucionarnoj gardi, koja nadzire nuklearni i

raketni program te zemlje.

Obama je prigodom svečanog potpisivanja zakona rekao da se ovim sankcijama udara na sposobnost iranske vlade da razvija svoj nuklearni program.

'Mi iranskoj vladi pokazujemo da njezine akcije imaju posljedice. Ako to potraje, pritisak će nastaviti rasti, a izolacija će se produbljivati', upozorio je Obama Teheran.

Zakon koji je potpisao Obama nameće kazne stranim entitetima koji prodaju naftne derivate u Iran ili pomažu Iranu da razvija domaće rafinerijske kapacitete. On također zahtijeva da američke i strane tvrtke koje traže ugovore s vladom SAD-a potvrde da nisu uključene u zabranjeno poslovanje s Iranom.

Iran je četvrti svjetski proizvođač nafte, ali i drugi najveći uvoznik benzina iza SAD-a jer nema dovoljno rafinerijskih kapaciteta, pa mu sankcije protiv uvoznika derivata mogu znatno štetiti.