optužen za ubojstvo 50 osoba

Napadaču na džamiju u Christchurchu naređeno da se podvrgne psihološkom testiranju

05.04.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Australcu optuženom za ubojstvo 50 ljudi i nanošenje po život opasnih ozljeda drugih u dvije džamije u Christchurchu na Novome Zelandu, u petak je naređeno na sudu da se podvrgne psihološkom testiranju kako bi se utvrdilo je li zdrav za suđenje

Brenton Tarrant nije pokazivao emocije tijekom drugog saslušanja kada se pojavio na video-linku iz zatvora u Aucklandu. Bio je tih kada je sudac predstavio 50 optužbi za ubojstvo i 39 za pokušaj ubojstva.

On je optužen je da je otvorio vatru u al-Noor i Linwood džamijama 15. ožujka u najgorem napadu u povijesti Novog Zelanda.

Sudnicu u Christchurchu čuvali su naoružani stražari, no saslušanje koje je bilo otvoreno za javnost prošlo je bez incidenata. Sudac Vrhovnog suda, Cameron Mander naredio je optuženom procjenu stanja psihološkog zdravlja. 'To je normalan potez u procesu', rekao je sudac ispred sudnice koja je bila prepuna preživjelih i rodbine poginulih.

U video-linku iz zatvora u Aucklandu, gotovo tisuću kilometara udaljenom od Christchurcha, 28-godišnji Tarrant saslušao je saslušanje u miru i tišini.

Bio je bez emocija u saslušanju koje je trajalo 30 minuta te se na trenutke činio kao da mu je dosadno.

Tarrantov dodijeljeni odvjetnik rekao je da je on samo dan nakon ubojstva bio priseban i bez vidljivih mentalnih problema, osim ekstremističkih svjetonazora.

'Način na koji se predstavio bio je racionalan, i ne biste pomislili da se radi o osobi s mentalnim problemima', rekao je odvjetnik Richard Peters za novozelandski Herald. 'Razumio je što se događa oko njega', dodao je Peters.

Tofazzal Alam, jedan od preživjelih u napadu na džamije, rekao je kako je bio potresen koliko je Tarrant bio bezosjećajan.

'Želio sam vidjeti kako se osjeća nakon što je ubio toliko nedužnih ljudi', rekao je Alam. 'No, izgledao je u redu, kao da ga ništa ne dira te nije pokazivao emocije'.

Alam se nada da će napadača snaći pravedna kazna.

Tarrant je prvotno rekao da će se braniti sam, no u sudnici su ga predstavljali odvjetnici Shane Tait i Jonathan Hudson. Oni su izjavili kako u civiliziranom društvu vladavina prava mora nadići sve ostalo te da je pravo na odvjetnika zaštićeno pravo Novog Zelanda.

Sudac Mander odbio je strane i domaće medije da slikaju ili snimaju saslušanje. Tarrant se na sudu opet pojavljuje 14. lipnja.

Od napada, prije tri tjedna, Novi Zeland je zabranio širok spektar polu-automatskog oružja.

Gigant društvenih mreža, Facebook, promijenio je svoja pravila oko prenošenja video sadržaja uživo i oko govora mržnje, nakon što su došli pod paljbu javnosti jer nisu dovoljno brzo reagirali kada je napadač svoj pohod uživo prenosio na Facebooku.

Oko 200 korisnika je gledalo sadržaj uživo, a nakon toga bilo je čak 1,5 milijuna pokušaja učitavanja tog sadržaja na internet u slijedeća 24 sata.

U četvrtak, australski parlament izglasao je novi zakon o terorizmu, sa strogim kaznama za društvene mreže koje objave nasilan sadržaj.