ZBOG BORAVKA U PARKU

Nakon prosvjeda u Chicagu 175 uhićenih

16.10.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Čikaška policija objavila je u nedjelju da je uhitila 175 prosvjednika na trgu u središtu grada gdje su neki podignuli šatore i spavali u vrećema za spavanje, a sve u sklopu prosvjeda nadahnutog njujorškim pokretom Okupirajmo Wall Street.

Prosvjedi su privukli više od dvije tisuće ljudi koji su hodali od čikaške banke saveznih rezerva do Grantova parka. U tom su parku 1968. bili proturatni prosvjedi tijekom konvencije demokratske stranke.

Prosvjednici su uhićeni zbog kršenja gradske odredbe po kojoj se u parku ne smije biti nakon zatvaranja, a ignorirali su nekoliko policijskih upozorenja, objavila je policija.

Subota je bila globalni dan demonstracija od Azije i Europe do Sjedinjenih Država i Kanade. Prosvjedi su u Sjevernoj Americi održani u više desetaka gradova, među ostalima u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, Miamiju i Torontu.

U New Yorku je priveden 71 prosvjednik.

Pokret Okupirajmo Wall Street jača već mjesec dana, a u subotu je kulminirao globalnim danom prosvjeda. Diljem svijeta prosvjedi su bili mirni, osim u Rimu gdje su izbili neredi.

Promatrači se pitaju hoće li taj pokret preživjeti i nakon subote, a kritičari kažu da nema jasnu poruku.

Prosvjednici tvrde da im smeta što su u recesiji u spašavanje banaka utrošene milijarde dolara pa je bankama omogućeno da nastave izvlačiti golem profit, a država ne prosječnom Amerikancu koji je nezaposleni ili mu je posao nesiguran.

Osim toga, prosvjednici žele ravnopravniji gospodarski sustav jer danas najbogatiji Amerikanci, njih jedan posto, ne plaćaju pravedan porez.