SRETNI NORVEŽANIN

Nakon pobjede u aljaškoj utrci pasa i izolacije zbog koronavirusa vraća se kući nesvakidašnjim prijevozom

03.06.2020 u 22:33

Bionic
Reading

Norveški pustolov Thomas Waerner vratio se u utorak u domovinu nakon što je zbog pandemije koronavirusa, sa svoja 24 pasa, proveo tri mjeseca zaglavljen na Aljasci, na kojoj je u ožujku pobijedio u tradicionalnoj utrci pasa za vuču

Norveški pustolov pobijedio je u utrci vučnih pasa Iditarod Trail Sled u ožujku, ali su ga otkazani letovi i ograničenja putovanja zbog globalne pandemije koronavirusa spriječili u povratku kući. Nakon tri mjeseca prisilnog boravka na Aljasci iskusni 47-godišnji avanturist otkrio je da s tog američkog poluotoka uskoro put Norveške polijeće povijesni zrakoplov tipa DC-6, namijenjen norveškom Muzeju povijesti zrakoplovstva u Soli, pa je pomoću prijatelja, koji poznaju prijašnjeg vlasnika putničkog aviona, uspio rezervirati kartu.

Waerneru će se u zrakoplovu pridružiti njegova 24 pasa, s kojima je pobijedio u legendarnoj utrci. 'Život je pomalo čudan, ali ja sam pozitivan čovjek. Ako ste pozitivni, uvijek ćete naći rješenje i svladati sve prepreke', kazao je Waerner za američku televiziju CNN. Iditarod je legendarna utrka na duge staze koja se svake godine održava na stazi između Anchoragea i Nomea. Utrka dugačka gotovo 2000 kilometara odvija se u nekim od najekstremnijih područja na Zemlji, a u njoj se koristi 16 vučnih pasa. Ovogodišnja utrka trajala je devet dana, a riječ je o drugom Waernerovu natjecanju u toj iznimno napornoj utrci. Povijesni DC-6, na koji se Waerner ukrcao pomoću prijatelja, služio je neprekidno 60 godina kao putnički zrakoplov na tri kontinenta. 'Osvajanje utrke i povratak kući povijesnim avionom jedna je od nezaboravnih stvari u životu', zaključio je Waerner.