skupina 'no name'

Nakon parlamenta, hakirane i službene stranice švicarske vlade

12.06.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Švicarska savezna uprava bila je u ponedjeljak dopodne na meti informatičkog napada, zbog čega nisu bile dostupne službene mrežne i stranice tvrtki povezanih s njom, priopćila je vlada

Odgovornost za napad poznat kao raspodijeljeni napad uskraćivanjem usluge (DDoS) koji onemogućuje pristup mrežnim stranicama zatrpavajući ih zahtjevima za pristup, preuzela je skupina "No name", koja je prošlog tjedna izvela sličan napad na stranicu švicarskog parlamenta, dodaje se u priopćenju.

"Stručnjaci savezne administracije brzo su uočili napad i provode mjere kako bi čim prije osigurali dostupnost mrežnih stranica i aplikacija". Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost vodi istragu, ali se u priopćenju zasad ne navode opširnije informacije o hakerima skupine "No name".

Centar "analizira napad zajedno sa zainteresiranim upravnim službama i određuje potrebne mjere", ističu još vlasti dodajući da se u DDoS napadima ne gubi nijedan podatak. Početkom lipnja švicarske vlasti su objavile da vode istragu o drugom informatičkom napadu na pružatelja usluga čiji su klijenti mnoga savezna i kantonska ministarstva, pa tako vojska i savezna policija.

Taj napad hakerske skupine PLAY bio je uperen protiv tvrtke Xplain AG, švicarske kompanije specijalizirane za informatička rješenja na polju unutarnje sigurnosti. I dva švicarska glasila, CH Media i NZZ, nedavno su bila žrtve napada PLAY-ja.