i ne samo oni

Zašto bogati Amerikanci vole tajnovitu švicarsku banku UBS?

04.06.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon što je za 3,2 milijarde američkih dolara švicarska banka UBS preuzela rivala Credit Suisse, banka je došla na najbolji put da postane globalno važna i 'too big to fail'

Mega preuzimanja nisu nikakva novost za UBS. Korporacija je to koja se sastoji od 370 raznih entiteta, uključujući brojne bivše rivale. Švicarska je postala bankarski raj u razdobolju između dva Svjetska rata zahvaljujući svoj strogoj politici neutralnosti i tajnovitosti kad su u pitanju zahtjevi mušterija.

UBS danas upravlja imovinom od pet bilijuna (pet tisuća milijardi) američki dolara, a pola toga drže Amerikanci.

Stručnjaci vjeruju da Amerikanci obožavaju UBS zbog jedinstvenog pristupa i tajnovitosti koje nudi švicarski zakoni. Tamošnji bankari kriju detalje klijenta od stranih tijela i pravosudnih agencija, poput FBI-a.

'Kad dođete u UBS imate pristup Singapuru, New Yorku, ali i daleko egzotičnijim mjesta. U suštini UBS se ne može naći niti pod nikakvim političkim pritiskom, švicarske vlasti ih ne diraju ili je barem takva percepcija', ispričao je CNBC Nicolas Véron, stariji partner na Peterson Institutu.

U zadnjih nekoliko godina, UBS i Credit Suisse našli su se pod pritiskom američkih istražitelja. Ne tako davne 2010. u obje banke otkrivene su brojne nezakonitosti i manipulacije, a američki senatori tvrde da je Credit Suisse do 2020. upravljao novcem koji su raspolagali njemački nacisti i njihovi nasljednici.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Postoji i zabrinutost da će UBS postati 'too big to fail' tj. banka koja neće smijeti bankrotirati. Švicarska narodna banka već im je pustila sto milijardi dolara kako bi sanirali afere nakon preuzimanja Credit Suissa.

'Zapravo, švicarska vlada je prepustila sve gubitke dioničarima i kreditorima Credit Suissa', kaže Véron.