geopolitički izazovi

Nakon objave da Xi u Rusiju stiže neočekivano brzo, oglasili se i Amerikanci: 'Biden će uskoro s njim razgovarati'

13.03.2023 u 23:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden 'razgovarat će' s kineskim čelnikom Xi Jinpingom u narednom razdoblju, izjavio je u ponedjeljak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

"Ne mogu vam dati datum jer datum nije određen, ali je predsjednik Biden iskazao spremnost za telefonski razgovor s predsjednikom Xijem", izjavio je Sullivan nakon završetka godišnjeg zasjedanja parlamenta u Kini. U Pekingu je u ponedjeljak završilo devetodnevno zasjedanje parlamenta s gotovo 3000 delegata koji su Xiju dali značajno povećanje ovlasti.

Xi je također imao neuobičajeno oštar ton prilikom govora o SAD-u, optužujući Washington i zapad da pokušavaju spriječiti uspon Kine u svijetu strategijom obuzdavanja. Veze između Kine i SAD-a dodatno su testirane posljednjih mjeseci obaranjem navodnog kineskog špijunskog balona u američkom zračnom prostoru, uz napetosti oko Tajvana.

Bidenova administracija vidi Kinu kao najveći geopolitički izazov. Washington je upozorio i da bi Kina mogla opskrbiti Rusiju oružjem koje bi se potencijalno upotrijebilo u Ukrajini. "Sve što vam mogu reći jest da još nismo vidjeli transfer smrtonosnog oružja iz Kine u Rusiju za upotrebu na bojnom polju u Ukrajini, ali to je nešto oko čega smo oprezni i nastavljamo pažljivo promatrati", izjavio je Sullivan.

  • +15
Govor Joea Bidena iz Poljske Izvor: Profimedia / Autor: Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia