isključeni iz globalnih kretanja

Novi kineski premijer uvjerava: 'Kina će otvoriti vrata, bez obzira na situaciju vani'

13.03.2023 u 06:46

Bionic
Reading

Novi kineski premijer Li Qiang u ponedjeljak je rekao da je zemlja i dalje izvan dosega globalnih ulaganja te da je čvrsto predana otvaranju bez obzira na situaciju vani.

Kina će otvoriti vrata i poboljšati poslovnu klimu i usluge, rekao je Li.

Li, koji je postao premijer u subotu tijekom godišnjeg zasjedanja kineskoga parlamenta, ima zadaću oživjeti drugu najveću ekonomiju na svijetu nakon trogodišnjih ograničenja uvedenih zbog covida.

No, suočava se s nizom izazova među kojima su nisko povjerenje potrošača i privatnoga poduzetništva, spori izvoz i pogoršani odnosi sa Sjedinjenim Državama.

U prvom javnom nastupu na konferenciji za novinare, bivši čelnik Komunističke partije u Šangaju i bliski saveznik predsjednika Xi Jinpinga rekao je da će Kina poduzeti potrebne mjere za jačanje zapošljavanja.

"Gospodarstvo u razvoju temeljno je rješenje za stvaranje radnih mjesta", rekao je šezdesettrogodišnji Li.

Kineski privatni sektor posljednjih je godina uznemiren zbog regulatornih restrikcija usmjerenih protiv nekih od najživljih djelatnosti.

Na otvorenju zasjedanja parlamenta Kina je kao cilj postavila rast BDP-a od 5 posto, što je najniže u gotovo tri desetljeća, nakon što je gospodarstvo prošle godine raslo za samo tri posto.

Ostvarenje cilja možda neće biti lako, rekao je Li jer se Kina ove godine suočava s mnogim teškoćama.

Predsjednik Xi: Sigurnost je temelj kineskoga razvoja

Kini je potrebna sigurnost da bi se razvijala te mora modernizirati vojsku i pretvoriti je u "veliki čelični zid", rekao je u ponedjeljak predsjednik Xi Jinping na zatvaranju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

"Sigurnost je temelj razvoja, stabilnost je preduvjet napretka", rekao je Xi u prvom govoru nakon što mu je Kineski narodni kongres, jednoglasno potvrdio treći predsjednički mandat.

Očekuje se da će vladajuća Komunistička partija pojačati svoj nadzor nad sigurnosnim pitanjima, nakon što je Xi na mjesto dužnosnika za sigurnost postavio svoje saveznike.

  • +10
Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Selim CHTAYTI / AFP / Profimedia

Xi je rekao da će Kina ravnopravnije dijeliti plodove razvoja, težeći "zajedničkom napretku". Kina se mora više oslanjati na sebe i jačati u području znanosti i tehnologije, rekao je Xi. Izjava je uslijedila nakon što je SAD Kini blokirao pristup opremi za proizvodnju čipova i drugim tehnologijama.

Govoreći o Tajvanu, otoku za koji Kina tvrdi da joj pripada i velikom proizvođaču poluvodiča, Xi je rekao da se Kina mora usprotiviti zagovaranju neovisnosti i secesionističkim aktivnostima i upletanju vanjskih snaga.

Kineski odnosi s SAD-om najniži su otkako je predsjednica američkog zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u kolovozu prošle godine. Kina je pokrenula vojne vježbe oko Tajvana i prekinula vojni dijalog s Washingtonom.