objavljen natječaj

Nakon Mosta slobode kreće rekonstrukcija Mosta mladosti: Traži se izvođač radova u Zagrebu 'teških' više od 54 milijuna kuna

26.08.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Dok se sanacija Mosta slobode, koja traje još od ožujka, primiče kraju, Grad Zagreb kreće s obnovom Mosta mladosti. Trenutno se traži izvođač radova koji su procijenjeni na 54 milijuna kuna bez PDV-a

Da su zagrebački mostovi koji premošćuju Savu u lošem stanju, mediji su upozoravali više puta posljednjih godina, a upozorenja doslovno znaju padati ili propadati u obliku komada betona, žbuke ili drugih njihovih dijelova.

Radovi na Mostu slobode počeli su sredinom ožujka ove godine i trebali su biti okončani za šest mjeseci, tj. 18. kolovoza, no još traju. Riječ je tek o prvoj od četiri faze obnove po cijeni od 16 milijuna kuna bez PDV-a.

Za to vrijeme Grad je raspisao natječaj za obnovu Mosta mladosti koji premošćuje Savu kod Držićeve ulice. Vrijednost radova je 54 milijuna kuna, a koliko će građani Zagreba platiti ovaj posao, ovisit će o tome koja će ponuda biti izabrana.

  • +18
Most mladosti Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Tko god bude izabran, morat će završiti opsežnu rekonstrukciju kolnika i nosećih stupova u roku od godinu dana. Kako stoji u natječajnoj dokumentaciji, riječ je o 'investicijskom održavanju jugozapadnog vijadukta Mosta mladosti, koje uključuje radove na zapadnom kraku Sarajevska, na zapadnom kraku Držićeva, na tramvajskom nadvožnjaku, istočnom kraku Držićeva i stubištu ispod tramvajskog nadvožnjaka'.

Kako je tportal pisao prije točno godinu dana, početkom 2018. završen je šestogodišnji glavni pregled svih zagrebačkih mostova kojim je dijagnosticirano njihovo stanje, utvrđene su slabosti, nedostaci i slično te su procijenjeni grubi troškovi potrebne sanacije.

Sagrađen 1974.

Most mladosti sagrađen je 1974. prema projektu Vojislava Draganića. Konstrukcija grednog mosta je čelična s prilazima od prednapetih betonskih nosača. Širok je 36, a dugačak 300 metara.

Za taj je posao Grad Zagreb zadužio zajednicu ponuditelja IGH, Geoexpert – IGM i Ascon Institut. Utvrđeni su i grubi troškovi potrebne sanacije u iznosu od 256 milijuna kuna. Iz Grada su nam tada rekli kako se planira sanacija zapadnog kraka Južnog vijadukta Mosta mladosti ukupne dužine 580 metara. U sklopu investicijskog održavanja potrebno je izvršiti cjelovitu sanaciju te promjenu cjelokupne opreme mosta: pješačkih ograda, čeličnih odbojnih ograda, prijelaznih naprava itd.

Postavit će se nova hidroizolacija, asfalt, rubnjaci i pješačke staze. Obnovit će se također korodirali beton rasponske konstrukcije, podgleda, stupova i naglavnih greda. Bit će sanirana i pristupna stubišta te će se promijeniti sustav odvodnje i sanirati kanalizacija mosta do gradske kanalizacije.