ZBOG POREZA OD 40 POSTO

Nakon Lalovca, Linić udario i po guverneru Vujčiću

16.07.2014 u 12:42

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pozdravio je ideju da Vlada ukine najveću stopu poreza na plaće od 40 posto. Uvjeren je da bi to pomoglo investitorima, zapošljavanju i potrošnji. Bivši ministar financija i bivši SDP-ovac Slavko Linić u razgovoru za tportal pobio je sve guvernerove argumente i rekao kako smatra da je ukidanje te stope neprihvatljivo

Guverner Boris Vujčić jučer je novinarima izjavio da bi ukidanje najviše stope poreza na dohodak popravilo izglede za zapošljavanje visokoobrazovanih građana, ali i utjecalo na investicije. 'Kratkoročno, to bi značilo viši raspoloživi dohodak, što bi pozitivno utjecalo na osobnu potrošnju, a time i na BDP. Međutim, dugoročni učinak značio bi veću konkurentnost hrvatskog tržišta za investicije', smatra Vujčić.

Bivši ministar financija Slavko Linić u razgovoru za tportal.hr kaže da investicije u Hrvatskoj imaju druge, puno veće prepreke od poreza na dohodak: 'Govoriti da ćemo imati najnižu poreznu stopu u Europi i da ćemo izjednačiti poreze za one koji imaju najmanje i najveće plaće je neprihvatljivo. To ne može biti politika socijaldemokrata. Ova je ideja liberalna nota premijera koji je uvijek bio sklon izjednačavanju poreza. Ovakvo je raslojavanje nedozvoljivo!

Novi ministar financija Boris Lalovac, kojega je Linić također prije neki dan napao u izjavi za tportal, razmatra, naime, ukidanje najveće stope poreza od 40 posto na plaće koje iznose više od 9.000 kuna mjesečno, ali podigao bi i neoporezivi dio plaće za 400 kuna – s 2.200 na 2.600 kuna.

Linić objašnjava da većina građana ovakvu odluku neće ni osjetiti, ali zato hoće poslodavci i oni koji ionako imaju plaće puno veće od hrvatskog prosjeka. 'Ovisi kako bi se ti porezi obračunavali, ali meni se čini da će oni s malim plaćama dobiti 40-50 kuna veće plaće, a oni s velikim, menadžerskim plaćama dobit će 500 do 2.000 kuna više. Dakle, raslojavanje društva time se samo produbljuje.'

Linić kaže da, ako to bude neto obrada poreza, profitirat će samo poslodavci i da u tom slučaju Vujčićev argument o većoj potrošnji pada. 'Osim toga, stvorit će se ta ogromna rupa u proračunima lokalnih samouprava. To je 2,5 milijardi kuna koje netko nekako treba nadoknaditi. Nitko nije ponudio rješenje za taj vrlo ozbiljan problem, a deficit države nije mali da bismo se igrali deficitima lokalnih samouprava', upozorava Linić.

Vujčićeva tvrdnja da će ukidanje poreza privući investitore, tvrdi Linić, ne stoji. 'Probajmo reći gdje je osnovni problem i zašto nema investitora? Mi ni 26 godina nakon samoupravnog socijalizma nismo riješili pitanje zemljišnih knjiga. Bez toga ni državna uprava ne može biti efikasna ni brza. Bez toga, dakle, investitori ne mogu rješavati probleme imovine, dozvola i brzog izdavanja papira… To su osnovni problemi', kaže Linić.

Linić ponavlja da mu je neprihvatljivo da radnici i menadžeri plaćaju isti porez. 'Ona priča da ćemo tako zadržati liječnike ne stoji. Država im uplaćuje plaće, doprinose i poreze. Oni neće imati veću neto plaću jer će netko smanjiti doprinos. Dakle, samo će se smanjiti proračun za lokalnu samoupravu i netko hitno mora odgovoriti na pitanje što će onda s tom rupom od 2,5 milijarde kuna', zaključio je Linić.