ODLUKA USTAVNOG SUDA

Nakon četiri godine napokon zaključeno: Naziv Ulice 10. travnja je neustavan!

13.10.2017 u 09:48

Bionic
Reading

Nakon četiri godine Ustavni sud donio je odluku o nazivu Ulice 10. travnja (dan osnivanja NDH), ocijenivši taj naziv neustavnim. Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijela je 2013. godine Vlada RH u mandatu premijera Zorana Milanovića, a mnogi su ovu odluku navodili kao mogući temelj za budući službeni stav o pozdravu 'za dom spremni', koji je među ostalim na tapetu Vladina povjerenstva za prošlost

Odluka o nazivu Ulice 10. travnja u slavonskom selu Slatinski Drenovac neustavna je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, s obzirom na to da presuda još nije službeno objavljena.

Ustavni sud u odluci nije bio jedinstven. Sudac Miroslav Šumanović napisao je izdvojeno mišljenje. Ovaj sudac imao je izdvojeno mišljenje i krajem 2016., kada je Ustavni sud odbio žalbu nogometaša Joea Šimunića, kojeg su niže sudske instance kaznile zbog izvikivanja 'za dom spremni' na maksimirskom stadionu nakon utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Izdvojeno mišljenje imao je i u ožujku ove godine, kada je Ustavni sud odbacio prijedlog za ocjenom ustavnosti zakona kojim se regulira pobačaj.

Odluku o Ulici 10. travnja Ustavni sud donio je 10. listopada, samo dan prije saborskog glasanja o trojici ustavnih sudaca, na kojem je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dobio još jedan osmogodišnji mandat na tome sudu.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave u mandatu SDP-ova Arsena Bauka ukinulo je naziv Ulice 10. travnja u selu Slatinski Drenovac na području Općine Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji. Milanovićeva vlada tada je podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti sporne odluke Općinskog vijeća Čačinci, koja datira još iz 1997. godine.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

U selu Slatinski Drenovac 1991. godine živjelo je 307 stanovnika, od čega čak 84 posto Srba, dok danas u tom naselju, prema riječima žitelja koji je želio ostati anoniman, živi svega 30-ak ljudi. Sugovornik tportala potvrđuje da je naziv Ulica 10. travnja formalno ukinut 2013. godine, maknute su i table s kuća, no u praksi se taj naziv još uvijek koristi - primjerice na osobnim iskaznicama mještana, koje nisu promijenjene, kao i u poštanskom prometu. Općinsko vijeće Čačinaca nije naime odredilo novo ime za službeno bezimenu ulicu.

Načelnik Općine Čačinci, HDZ-ovac Mirko Mališ kazao je u srpnju za tportal da je odluku o preimenovanju nekadašnje ulice 21. novembra u Ulicu 10. travnja donijelo Općinsko vijeće Čačinci po zakonu iz 1986. godine, prema kojemu su općinska ili gradska vijeća nadležna za imenovanja i promjene naziva ulica, trgova i sl.

'Ministarstvo uprave ukinulo je točku 1. odluke Općinskog vijeća o preimenovanju te ulice, donesene na prijedlog mještana Slatinskog Drenovca. Sjednica Općinskog vijeća održana je 11. travnja 1997. u Slatinskom Drenovcu', napominje Mališ.

Na pitanje kako to da je selo s većinskim srpskim stanovništvom odlučilo nazvati neku ulicu 10. travnja, kaže da Srba u Slatinskom Drenovcu 1997. nije bilo onoliko koliko ih je sada tamo. 'To su većinom povratnici', rekao je Mališ, dodajući da ne želi polemizirati o porijeklu naziva ulice. Odluka je donesena prije njegova načelničkog mandata, iako je i te 1997. na vlasti u Čačincima bio HDZ.