UPUTILI APEL

Skupina povjesničara protiv intelektualne represije u društvu zbog frke oko 'za dom spremni'

11.10.2017 u 10:47

Bionic
Reading

Skupina pretežno desno orijentiranih povjesničara te povjesničara književnosti i umjetnosti uputila je apel kojim od 'političkih, pravosudnih i drugih vlasti' zahtijevaju jamčenje 'slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih povijesnih istina'

Njih 24-ero zabrinuti su zbog 'stvaranja ozračja duhovne, političke i intelektualne represije u hrvatskome društvu', javlja Novi list.

Među potpisnicima apela su: Ivo Banac, Nikica Barić, Vladimir Geiger, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Mario Jareb, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović, Slobodan Prosperov Novak i Amir Obhođaš. Apel će moći potpisati i građani.

Neimenovani potpisnik apela je za Novi list kazao da je riječ o preventivnom apelu zbog rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, zakonskog prijedloga IDS-a za zabranu pozdrava 'za dom spremni', ali općenito i svih odluka s tim u vezi koje bi mogle uslijediti.

Spomenuto vijeće koje je formirala vlada Andreja Plenkovića ima zadaću izraditi preporuke kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima i inicijatori ove peticije, dakle, žele unaprijed upozoriti da takvo tijelo ne može biti zaduženo za pisanje 'povijesne istine'. U apelu koji ima sedam točaka navodi se da samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine, a samo oni koji o povijesti ne znaju ništa ne znaju da je to propisivanje istine jedan od glavnih razloga njihove propasti.

Smatraju da je iluzorno misliti da se društveni prijepori mogu ukloniti represijom i zabranama. 

'Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, koliko god one nerazumne i štetne bile, negoli ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja', zaključuju autori poziva za 'slobodu misli i govora i za slobodu povijesnog istraživanja', koji se može potpisati na internetskoj stranici slobodamisljenja.com.