potvrdila ukrajina

Najveći napad na Sevastopolj od početka rata, velika šteta nanesena ruskoj floti

13.09.2023 u 21:51

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu objavila da je pogodila ruske pomorske mete i lučku infrastrukturu u Sevastopolju, u najvećem napadu do sada na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu

"U jutro 13. rujna ukrajinske oružane snage izvele su uspješne napade na pomorske mete i lučku infrastrukturu okupatora na dokovima privremeno okupiranog Sevastopolja", objavila je ukrajinska vojska na Telegramu. Ukrajinski obavještajni dužnosnik rekao je da su u napadu pogođeni veliki ratni brod i podmornica i da su toliko oštećeni da ih se vjerojatno ne može popraviti.

Moskva je potvrdila da se napad dogodio. "Potvrđujemo da su pogođeni veliki amfibijski ratni brod i podmornica. Ne komentiramo sredstva korištena u napadu", rekao je ukrajinski vojno-obavještajni dužnosnik Andrij Jusov za Reuters, ne ulazeći u pojedinosti o razmjerima štete.

Kasnije je za nacionalnu televiziju rekao: "To su značajne štete. Sada možemo s velikom vjerojatnošću reći da ih se ne može popraviti."

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina napala brodogradilište na Crnom moru s deset krstarećih projektila i tri brza broda bez posade u ranim jutarnjim satima, oštetivši dva vojna broda koji su bili na popravku.

Napad na Sevastopolj Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Tvrdi da je srušilo sedam projektila i da je ruski ophodni brod uništio ukrajinske jurišne brodove. Na internetu se pojavila fotografija, koju je Reuters provjerio, a koja prikazuje teško oštećeni brod u pristaništu. Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, nije potvrdio da su Rusi srušili većinu projektila. "Teško je reći koliko su ih uspjeli srušiti. Važno je ne podcijeniti njihove protuzračne snage. Možda su ih uništili. Možda nisu."

"To je najveći napad na Sevastopolj od početka rata", rekao je umirovljeni ukrajinski mornarički kapetan Andrej Riženko. Rekao je da je Ukrajina možda upotrijebila protubrodske projektile Neptun domaće proizvodnje koji su izmijenjeni kako bi ih se moglo koristiti protiv kopnenih meta. Britanski krstareći projektili Storm Shadow također su jedna od mogućnosti, rekao je.

Britanski Sky News objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da su u napadu korišteni projektili Storm Shadow.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavila Moskva, objavio je na Telegramu da je u napadu ozlijeđeno najmanje 24 ljudi.

To je popratio fotografijama požara na lučkoj infrastrukturi tijekom noći. Ruski kanali na Telegramu objavili su videosnimke i fotografije požara na lokaciji pored mora.