UPRAVA RADIJA 101:

'Najavljeni štrajk je nezakonit i šteti zaposlenima'

07.11.2010 u 18:41

Bionic
Reading

Uprava Društva Radija 101 obavještava javnost da je štrajk koji je najavio Sindikat SNH, podružnica Radija 101, za 8.studenoga 2010, nezakonit

Naime Sindikat i Uprava društva Radija 101 nakon uspješnog mirenja potpisali su sporazum koji utvrđuje obveze Uprave Radija 101 vezane uz dinamiku isplata zaostalih plaća. Prema navedenom sporazumu, Uprava je, kako tvrde, točku 1 (isplata plaće za travanj) ispunila, a za točku 2 (isplatu plaća za svibanj i lipanj) u sporazumu je naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu (stavak 1 članka 269) propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospijeća obveze, a to je 30. studeni 2010. godine.

'U našem slučaju, Sindikat Radija 101 zanemario je gore navedenu zakonsku obvezu i pozvao na nezakoniti štrajk upozorenja koji započinje 8. studenoga od osam do 14 sati, a prema njihovim najavama nastavit će se i dalje ako se njihovi zahtjevi ne ispune u cijelosti', izjavio je predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić

Uz to, Perić napominje da su sredstva za jednu plaću već osigurana, a sredstva za drugu plaću osigurat će do roka koji mi daje zakonski okvir, a to je do kraja ovog mjeseca. Pozivanjem na nezakoniti štrajk, poručuju iz uprave Radija 101, Sindikat zapravo radi protivno interesima zaposlenika i Društva Radija 101 jer će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve naredne plaće.

Osim toga, stupanjem u nezakoniti štrajk, navode u priopćenju, nastaje povreda radne obveze koja iza sebe može imati i druge posljedice, uz ostalo i izvanredan otkaz Ugovora o radu u odnosu na svakog pojedinog radnika koji prihvati nezakoniti štrajk Sindikata.

Sindikat pokušava, smatra predsjedniik Uprave Perić, provoditi štrajk tako da ne uskraćuje rad, nego preuzima Radio 101 tako da uređuje programsku shemu, što su najavili svojim proglasom Upravi, čime onemogućuju rad svima koji žele raditi. Uprava Radija 101 obavijestila je danas sve radnike i Sindikat putem oglasne ploče i maila da je po njihovu mišljenju štrajk nezakonit. Perić je napomenuo da Sindikat vrši pritisak na jedan dio radnika koji se ne slažu sa štrajkom i koji žele raditi.

'Razumijem da se Sindikat bori za pravo na isplatu plaća i doprinosa i apsolutno s razumijevanjem podržavam svaki legalni pokušaj da ostvare svoja prava. Ali iza Sindikata kriju se i stoje pojedini suvlasnici, koji su istovremeno i zaposlenici Radija 101, a koji su u zadnjih 10 godina sudjelovali u uništavanju institucije Radija 101 katastrofalnim poslovanjem koje je prekinuto mojim dolaskom krajem listopada 2009. godine', kaže Perić koji je započeo restruktiriranje Radija 101 nakon što su mu prethodnici ostavili 19 milijuna eura duga u nasljeđe.

'Gašenjem Radija 101 najviše bi izgubili naši slušatelji. Opstanak Radija 101 prije svega je u interesu naših slušatelja koji trebaju znati da je Radio 101 u zadnjih deset godina pokraden. Napravit ćemo sve što je potrebno da poslovanje Radija 101 dovedemo u red. Zahvaljujem onim zaposlenicima Radija 101 koji su uz mene od mog dolaska do danas i koji me podržavaju u tome da Radio 101 ne bude bankomat iz kojeg će svatko grabiti kako mu paše. Radio 101 će opstati, a oni koji su Radio 101 pokrali, mogu početi razmišljati o novom radnom mjestu na Radiju Remetinec', zaključuje Perić.