INSPEKCIJA EU KOMISIJE

Naftne kompanije manipulirale cijenama?

15.05.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Europska komisija provela je nenajavljenu inspekciju u nekoliko velikih naftnih kompanija zbog mogućeg dogovaranja cijena i kršenja europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju

Komisija nije imenovala kompanije ali su britanski energetski divovi BP i Shell i norveški Statoil izvijestili o posjeti inspektora.

U priopćenju Komisije ističe se da i mali poremećaji na tržištu mogu 'snažno utjecati na cijene sirove nafte, te na kupnju i prodaju naftnih derivata i biogoriva i u konačnici naštetiti krajnjim potrošačima'.

Inspekciju je potvrdila i vodeća informativna agencija u svijetu za cijene nafte Platts.

'Navodni su prekršaji povezani s Plattsovim postupkom procjene cijene Market-On-Close (MOC), koji se koristi za izvješćivanje o cijenama u prvom redu sirove nafte, refiniranih naftnih proizvoda i biogoriva. Postoji mogućnost da su se takvi prekršaji događali u razdoblju od 2002. naovamo', navode u norveškom Statoilu.

Europska komisija navodi da su njezini dužnosnici 'proveli nenajavljene inspekcije u nekoliko tvrtki koje posluju sa sirovom naftom, naftnim derivatima i biogorivima ili pružaju usluge u tim sektorima'.

'Inspekcije su obavljene u dvije zemlje članica EU-a', te u jednoj zemlji koja je članica Europskog gospodarskog područja (EEA), navodi se u priopćenju. Norveška je članica EEA.

'Komisija strahuje da su se kompanije možda udružile... kako bi manipulirale objavljenim cijenama čitavog niza naftnih i proizvoda od biogoriva', dodaje se u priopćenju.

Dodatno su kompanije možda također 'onemogućavale ostalima sudjelovanje u postupku procjene cijene, kako bi u konačnici utjecale na objavljene cijene'.