MINISTARSTVO OBRTA DEMANTIRA

'Nadalini smo dosad dali 198.000 kn nepovratnih poticaja'

22.08.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Dana 21. kolovoza 2014. na tportal.hr objavljen je članak pod naslovom 'Država mi ne želi dati ni kune poticaja za novu tvornicu čokolade', novinara Damira Petranovića, u kojem je izneseno više neistinitih i neprovjerenih tvrdnji, tvrde iz Ministarstva poduzetništva i obrta. Demanti Ministarstva prenosimo u cijelosti

Netočan je navod gospodina Marinka Biškića da od države nikada nije dobio ni kune poticaja. Tvrtka Nadalina, koju spominje novinar, nije sudjelovala u natječajima Ministarstva poduzetništva i obrta, no članak se očigledno odnosi na tvrtku Luxor u vlasništvu Marinka Bikšića. Činjenica je i puna istina da je gospodin Biškić od države, za poduzetničke projekte tvrtke Luxor, dobio ukupno 198.000 kuna nepovratnih poticaja. U razdoblju od 2007. do 2009. tvrtki je dodijeljeno ukupno 78.000 kuna potpore za marketinške aktivnosti i konkurentnu proizvodnju, a 2010. još 120.000 kuna za 'Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, odnosno razvoj i/ili nabavu novih tehnologija'.

Poduzetnik se 2012. godine prijavio na natječaj za 'Nove tehnologije', no tada projekt u oštroj konkurenciji nije zadovoljio svojom kvalitetom. U 2013. godini poduzetnik se također prijavio za potporu iz mjere 'B1 Jačanje poslovne konkurentnosti', no prijava je došla prekasno, jer su predviđena sredstva za potpore već bila dodijeljena.

U konačnici, za natječaj Poduzetnički impuls 2014, također za mjeru B1, poduzetnik se prijavio pravovremeno, no nije dostavio traženu dokumentaciju. Konkretno, nedostajala je potvrda Porezne uprave o uredno plaćenim obvezama prema državi. Tu potvrdu gospodin Biškić je ishodio naknadno te se naknadno i prijavio te je njegova prijava u obradi.

Inače, za poticanje investicija, pa tako i za otvaranje nove tvornice čokolade, država daje niz različitih poticaja u skladu sa Zakonom o poticanju investicija. Prema tome, svi poduzetnici imaju mogućnost prijaviti se za dobivanje statusa nositelja poticajnih mjera, o čemu se mogu informirati i u Regionalnoj razvojnoj agenciji svoje županije ili u najbližem Poduzetničkom centru. Pozivamo poduzetnike da aktivno prate naše mrežne stranice kao i stranice Hamag Bicroa, gdje redovno i na vrijeme informiramo sve poduzetnike o trenutno otvorenim ili planiranim natječajima za dobivanje sredstava iz strukturnih fondova EU-a.

Na koncu, želimo izraziti žaljenje što Ministarstvo poduzetništva i obrta nije zaprimilo nijedan upit novinara kojim bi se provjerila objavljena informacija.