NAPETO U SRBU

Stjepan Mesić: Pod snažnim smo policijskim nadzorom zbog bijednih pokušaja pojedinih grupica

29.07.2017 u 13:45

Bionic
Reading

Na proslavi Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu nije se pojavio pozvani državni vrh, a na narodnom zboru su se okupili i protuprosvjednici koje je okružila policija

Kako javlja N1, u Srbu se nisu pojavili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, iako su ih organizatori pozvali.

Narodni zbor u povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941. organiziraju Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac, a manifestacijom žele odati počast ustanicima, te civilnim žrtvama palim 1941. godine.

U 12 sati kod Spomenika ustanku položeni su vijenci, a nakon toga su uslijedili govori, među kojima i onaj Zorana Pusića u ime Antifašističke lige RH.

 'U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu', kazao je Pusić a prenosi Dnevnik.hr.

  • +5
Dan ustanka u Srbu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Govor je održao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

'Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu, jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti', kazao je Mesić.

U Srbu se okupili i protuprosvjednici naoružani transparentima s natpisima 'Krvavi Srb' i 'Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje'. Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone -  Hrvatske stranke prava koji je Općini Gračac i Zadarskoj županiji javno predložio da Donji Srb preimenuje u Hrvatski Srb.