EU MINISTRI POHITALI U ŽENEVU

Na vidiku povijesni sporazum s Iranom?

08.11.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije u petak su hitno doputovali u Ženevu gdje će se pridružiti svojem američkom kolegi u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, što govori u prilog hipotezi o potencijalnom povijesnom sporazumu nakon višegodišnjeg zastoja

Američki državni tajnik John Kerry prekinuo je svoju bliskoistočnu turneju na poziv šefice diplomacije EU-a Catherine Ashton koja predsjeda pregovorima da bi 'pridonio smanjenju spornih točaka tijekom rasprava', rekao je neimenovani američki dužnosnik. Iz Jeruzalema je Kerry otputovao jutros.

Kerry će se u Ženevi sastati s europskim članovima skupine 5+1 (SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Njemačka) koji bi s Iranom trebali postići sporazum o osporavanom iranskom nuklearnom programu.

U Švicarsku je u petak ujutro doputovao šef francuske diplomacije Laurent Fabius. 'Postoji određeni napredak, no još nije postignut konačni dogovor', rekao je po dolasku u ženevsku zračnu luku.

'Želimo dogovor koji će označiti prvi čvrsti odgovor na dvojbe koje prate iranski nuklearni program. Osobno sam doputovao u Ženevu, jer su ovi pregovori zamršeni, no važni su za regionalnu i međunarodnu sigurnost', kazao je.

U tijeku je rasprava o radnoj verziji dokumenta, a 'Laurent Fabius je ocijenio kako je riječ o fazi koja bi mogla biti vrlo važna i koja zahtijeva raspravu na ministarskoj razini', objasnio je ranije glasnogovornik njegova ministarstva.

'U Ženevu putujem na razgovor o iranskom nuklearnom programu', napisao je danas na svojem Twitter računu britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

'Ovo je vrlo važan trenutak u pregovorima. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle putuje u Ženevu gdje će sudjelovati u raspravama o Iranu', rekao je njemački diplomatski izvor, dodavši kako je ministar ranije telefonom razgovarao sa svojim francuskim i britanskim kolegama.

Zasad nije objavljeno hoće li se u Ženevi pojaviti i šefovi ruske i kineske diplomacije.