više od 11.500 zaraženih u japanu

Na talijanskom kruzeru u Japanu 48 zaraženih

23.04.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Na talijanskom kruzeru koji je pristao u luku Nagasaki zaraženo je 48 članova posade, objavio je u četvrtak dužnosnik prefekture Nagasaki, a vlasti su zabrinute zbog mogućeg širenja epidemije jer su neki članovi posade napuštali pristanište

U četvrtak je potvrđeno još 14 slučajeva zaraze na kruzeru Costa Atlantica, a svi zaraženi su kuhari i konobari, rekao je dužnosnik prefekture Nagasaki gdje su zabrinuti jer su bez obzira na zabranu neki članovi posade napuštali pristanište. Jedan pacijent s kruzera je na respiratoru, rekao je dužnosnik na virtualnoj novinskoj konferenciji.

Prije dva mjeseca je u japansku luku Yokohama pristao kruzer Diamond Princess, na kojemu je preko 700 putnika bilo zaraženo koronavirusom.

Na kruzeru Costa Atlantica nalaze se samo članovi posade. Costa Atlantica smješten je, zbog potrebnih popravaka, u brodogradilište Mitsubishija u Nagasakiju krajem veljače. Prethodno je planirano da brod ide na popravak u kinesku luku, što je otkazano zbog restrikcija uslijed pandemije.

Vlasti su zabrinute zbog mogućeg širenja koronavirusa u Nagasakiju, nakon što je otkriveno da su neki članovi posude napustili izolirano područje, usprkos jamstvima vlasnika kruzera da će oni ostati na pristaništu, navode lokalni dužnosnici.

Slučajevi s kruzera mogli bi opteretiti lokalni zdravstveni sustav, zbog mogućeg porasta broja osoba koje je potrebno hospitalizirati.

Preko 11.500 slučajeva zaraze potvrđeno je u Japanu, isključujući zaražene na kruzeru Diamond Princess. Ukupno je umrlo 299 osoba, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Vlasti su u pojedinim mjestima, kako bi oslobodile bolničke kapacitete za teško oboljele, odlučile da se osobe s blažim simptomima trebaju liječiti u svojim domovima ili hotelima, dok zdravstveni sustav samo prati njihovo stanje.

Muškarac u pedesetima, u prefekturi Saitama, umro je u svom domu u srijedu, dok je čekao bolnički krevet. Na kruzeru Costa Atlantica testirano je 127 osoba te stopa infekcije iznosi 38 posto.

Asimptomatski članovi posade, kao i osobe s blagim simptomima, ostaju na brodu, a plan je testirati sve članove posade, njih 623.

Prvi val zaraze uspješno je bio suzbijen u Japanu te je tijekom ožujka bilo samo nekoliko novozaraženih dnevno, ali je u travnju porastao broj novoboljelih.

Premijer Shinzo Abe uveo je izvanredno stanje 7. travnja u sedam prefektura, što je kasnije prošireno na cijelu zemlju. Ipak, restriktivne mjere u Japanu nisu oštre kao u drugim zemljama te su otvorene škole i restorani.

Shigeru Omi, glavni znanstveni savjetnik premijera Abea, u četvrtak je pojasnio da karantena neće biti uvedena, budući da je nemoguće eliminirati virus, a pojavljivat će se novi valovi epidemije.

'Ako možemo izbjeći 80 posto fizičkog kontakta, očekujemo dramatično smanjenje infekcija, čak i bez nametanja karantene našim građanima', kazao je.