politička elita

Na Mirogoju odana počast žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2021 11:57
  • Objavljeno 15.05.2021 u 11:55
Polaganje vijenaca na Mirogoju

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U povodu 76. obljetnice bleiburške i tragedije hrvatskoga Križnog puta u subotu je na zagrebačkom groblju Mirogoj održana komemoracija za žrtve kojima su počast polaganjem vijenaca odali predstavnici Sabora i Vlade, Počasnoga bleiburškog voda i Grada Zagreba.

Molitvu za sve žrtve bleiburške tragedije i Križnog puta predvodio je Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, poručivši da su Bleiburg i Križni put duboka i nezacijeljena rana te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje.

"Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja na frontama i u pozadini doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode, što je očekivao i hrvatski narod. No, mjesec svibanj 1945. u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja, zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih saveznika", rekao je.

Taj je svibanj, podsjetio je, za razliku od drugih naroda, kojima je vraćena sloboda i demokracija dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora i ubijanja nevinih ljudi.

Poručio je da u 76. obljetnici ponizno stojimo pred svim žrtvama, u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima i svim razoružanim vojnicima, velikome broju civila koji su bježali od uspostave komunističkoga režima, koji su ubijeni bez suda.

Dodao je da žrtve stradalnici Bleiburga i Križnog puta dugo nisu imali pravo na javni spomen u svojoj domovini te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. "Tu ne smije biti rasne, nacionalne, konfesionalne, stranačke ni svjetonazorske razlike", poručio je Bogdan, zaključivši da su pojedinačne i masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek i posvuda teški zločini pred Bogom i ljudima.

Molitvu za stradale vjernike islamske vjeroispovijesti izrekao je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad ef. Kreštić, izaslanik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića.

Počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta odana je i na Lojbaškom polju kod Bleiburga, a poslijepodne će na Udbini ispred crkve hrvatskih mučenika biti služena misa u za sve poginule koju će voditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!