vrEMENSKA PROGNOZA

Na kopnu danas ugodnije, na Jadranu vruće; evo gdje su još mogući pljuskovi

14.07.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Većinom sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro na kopnu lokalno magla. Moguć je poneki manji pljusak, uglavnom u gorju sredinom dana. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i ujutro jaka, od sredine dana sjeverozapadnjak i ponegdje duž obale jugozapadnjak. Najviša temperatura dnevna uglavnom do 29 do 34 °C, ponegdje u gorju malo niža

Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro na širem području grada mjetimice magla. Vjetar uglavnom slab. Najviša temperatura oko 30 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

'Nakon izraženih pljuskova i grmljavine koji su zahvatili dio zemlje, od petka ponovno pretežno sunčano, uz postupni porast temperature zraka. Ponovno će upozorenja na toplinski val, odnosno vrućinu koja može utjecati na zdravlje, biti u prvom planu. Olakšanje od dnevnih vrućina na kopnu se može potražiti u gorju gdje će noći i jutra biti ugodniji. To se nažalost ne može reći za Jadran gdje će osobito od sljedećeg tjedna najniža temperatura biti uglavnom oko 25°C ili viša. Nakon vrlo toplih noći danju će biti sunčano i vruće ili vrlo vruće pa aktivnosti tome valja prilagoditi i na moru i na kopnu', sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za za kratku emisiju Vrijeme uoči središnjeg HRT-ovog Dnevnika pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

  • +5
Građani i turisti u Zagrebu traže osvježenje od velikih vrućina Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'U petak na istoku prevladavati sunčano, uz prolazno umjerenu naoblaku. Temperatura zraka niža nego danas, najniža oko 18°C, a najviša dnevna između 29 i 31°C. Uz smirivanje vremena noć i jutro u središnjoj Hrvatskoj donijet će ugodnije temperature, uglavnom između 16 i 18°C. Danju uz pretežno sunčano te povremeno umjerenu naoblaku također manje vruće nego proteklih dana uz temperaturu oko 30°C.

Umjerene, mjestimice povećane naoblake bit će u gorskim krajevima gdje još postoji mala mogućnost za poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz buru, podno Velebita i jaku, ujutro s olujnim udarima, a danju će zapuhati sjeverozapadni vjetar. Jutro u gorju razmjerno svježe, na Jadranu toplo, a dnevna temperatura u gorskim krajevima između 26 i 29°C, na Jadranu i dalje vruće, između 31 i 33°C.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano te i dalje vruće uz maksimalnu temperaturu između 32 i 34°C te nastavak toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje i zbog vrlo tople noći na moru. Ujutro bura, danju vjetar s mora koje će biti malo do umjereno valovito. Na jugu sunčano i vruće, a upozorenje na toplinski val na snazi je i zbog tople noći što znači da se temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25°C. Na krajnjem jugu puhat će jugo, drugdje uz obalu slaba bura pa vjetar s mora - jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni. 

U unutrašnjosti sljedećih dana ponovno sunčano i vruće, od nedjelje sve češće i vrlo vruće, a i noći i jutra će biti sve toplija. Stoga će od nedjelje ponovno na snazi biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, toplinski val neće ni prestati, pa će uz sunčano vrijeme neznatno osvježenje donositi samo povremeno umjeren vjetar s mora - zapadni i jugozapadni, ponegdje i sjeverozapadni', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u unutrašnjosti zemlje biti razmjerno nepovoljne, uz Jadran i u njegovoj unutrašnjosti nepovoljne. Noć sa srijede na četvrtak će biti topla, pa će mnogi započeti dan umorni. Zbog približavanja nestabilne zračne mase sa zapada, na sjevernom Jadranu, te u unutrašnjosti zemlje, temperature će tijekom dana biti nešto niže u odnosu na prethodne dane. Promjena će se najkasnije osjetiti na istoku zemlje. Na Jadranu će temperature i dalje biti visoke, zbog čega savjetujemo izbjegavanje napora u najtoplijem dijelu dana, rashlađivanje prostora u kojem se boravi, jesti laganu hranu, uzimati dovoljno tekućine, primijeniti zaštitu od UV zračenja.