HAVARIJA KOD OTOKA JABUKE

Na brodu Haksa nove pukotine, tegljenje zaustavljeno

18.06.2018 u 09:10

Bionic
Reading

Turski teretni brod Haksa ipak nije dotegljen u ponedjeljak ujutro u Trogir, već je zapeo 12 nautičkih milja dalje, kod otoka Drvenika, zbog nove pukotine

Tegljenje Hakse je prekinuto oko 1 sat u noći na ponedjeljak jer je u brod ponovo počela prodirati voda, potvrđeno nam je u splitskoj Lučkoj kapetaniji, javlja Dnevnik.hr.

Prema trenutnim informacijama, more ne prodire u brod na mjestu jučerašnjeg puknuća, već se radi o novom puknuću.

Ronioc je tijekom jutra obavio pregled broda kako bi se ustanovilo gdje se pukotina točno nalazi i na koji će se način sanirati. U tijeku je i ispumpavanje mora iz strojarnice, no u Lučkoj kapetaniji tvrde da onečišćenja mora nema.

Nakon što se pokrpa nova pukotina turski brod će biti otegljen do Trogira, za što će im s ove pozicije trebati još nekih četiri ili pet sati. Kada će se to dogoditi još uvijek nitko ne zna.

Na Haksi više nema nikoga, a kapeta i četvero članova posade koji su posljednji ostali na brodu, s njega su evakuirani i trenutno su na sigurnom, kažu u Kapetaniji.

Teretni brod Haksa uputio je poziv u pomoć u 5:38 u nedjelju ujutro, nakon čega je prvi pritekao u pomoć brod Sv. Jure koji je preuzeo osam od 13 članova posade i prevezao ih u Split. Havarija Hakse dogodila se u međunarodnim vodama 16 nautičkih milja od otoka Jabuke.

Brod prevozi oko 3000 metričnih tona sinter magnezita, koji se ne smatra opasnim u smislu onečišćenja mora, ali je na njemu i oko 70 tona pogonskog mora i maziva. Za sada nije zabilježeno njihovo istjecanje.

Zbog alarmantne situacije u nedjelju poslijepodne održana je i hitna konferencija za novinare u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, na kojoj je pomoćnik ministra Siniša Orlić, izvijestio da je rupa na brodu sanirana i da će tijekom noći započeti njegovo tegljenje prema Trogiru. Da nije došlo do novog prodora vode Haksa bi u Trogiru bila već u jutarnjim satima.