IZVANREDNA KONFERENCIJA

Orlić o havariji turskog broda: Najgore je prošlo, nema straha od potonuća

17.06.2018 u 17:36

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić na izvanrednoj konferenciji za novinare 17. lipnja u 17 sati izvijestio je o tijeku spasilačke akcije nakon havarije turskog teretnog broda 'Haksa' rano jutros u arhipelagu otoka Jabuka

Orlić je rekao da su oko 16.30 sati dobili informaciju da je zaustavljen prodor vode u trup broda.

'Iz Splita smo uputili naše eksperte, inspektora Lučke kapetanije, inspektore Hrvatskog hidrografskog zavoda, ronioce koji su vični ovakvim situacijama. Ronioci su izvršili pregled trupa te ustanovili da postoji otvor kroz koji je prodirala voda između skladišta i strojarnice. Na taj otvor ugrađena je aluminijska ploča te voda više ne prodire u brod', rekao je Orlić dodajući da je najgore prošlo i da nema opasnosti od potonuća.

  • +12
Mornari s turskog teretnog broda koji tone kod Jabuke prebačeni u Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Brod 'Haksa' dužine 85 metara plovio je iz Turske u slovensku luku Koper te vozio 3.000 tona sinter magnezita. Zasad ne postoji opasnost od onečišćenja mora ili eksplozije na mjestu havarije, rekao je Orlić.

Dio posade, osmero članova, šest turskih državljana i dva Indijca, evakuirani su već oko 6 .30 ujutro, a kapetan broda je s četiri člana posade ostao kako bi pomogao u sprečavanju daljnjeg prodora vode. Nitko nije ozlijeđen, ponovio je Orlić na konferenciji te dodao da očekuju da brod tijekom naredne noći bude otegljen u trogirsko brodogradilište na popravak.

Još uvijek nisu poznati uzroci havarije koja se na turskom brodu dogodila u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka. Dojavu su prvi primili Službenici za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), jutros u 04.16h.