HAVARIJA NA JADRANU

Spašeni mornari u Splitu, turski brod ide u trogirsko brodogradilište

17.06.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Osam od ukupno trinaest članova posade turskog teretnog broda 'Haksa', koji je u nedjelju rano ujutro u doživio havariju u arhipelagu otoka Jabuka, policijskim su brodom dovezeni u splitsku luku, a planirano je da havarirani brod tijekom naredne noći bude otegljen u trogirsko brodogradilište na popravak

Načelnik splitske Postaje pomorske policije Joso Vujić rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj luci kako je osam članova posade turskog broda, šest turskih državljana i dva Indijca, uz pomoć Crvenog križa odmah zbrinuto po dolasku u luku, dok je kapetan broda s još četiri člana posade ostao na brodu u koji prodire voda.

'Smjestili smo ih u naše prostorije, učinili smo sve što je potrebno, omogućili tuširanje, dali im hranu, a pripremili smo im i robu, ali oni su rekli da im roba nije potrebna', rekao je Vujić i dodao kako su agent koji zastupa turski brod i zapovjednik broda rekli da ovih osam članova posade ne mogu davati izjave medijima.

  • +12
Mornari s turskog teretnog broda koji tone kod Jabuke prebačeni u Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'U razgovoru s agentom agencije Capris, koja je dobila dozvolu vlasnika plovila da preuzme daljnje radnje na saniranju i tegljenju ovog trgovačkog broda, dogovoreno je da će brod biti dotegljen u trogirsko brodogradilište tijekom sljedeće noći', kazao je Vujić.

Iz Trogira isplovio remorker

Izvijestio je kako je oko podneva iz Trogira isplovio remorker, koji bi oko 17 sati trebao stići na poziciju gdje je turski brod kako bi ga doteglio.

Novinarima je rečeno kako se havarija na turskom brodu dogodila u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

'Naše plovio na Visu, koje je bio udaljeno 53 nautičke milje od turskog broda, tri minute po primitku poruke o havariji je isplovilo i za oko dva i pol sata doplovilo do turskog trgovačkog broda. Potom je obavljen razgovor sa zapovjednikom broda i počelo se, zajedno sa plovilom splitske Lučke kapetanije koje je također stiglo na mjesto havarije, sa saniranjem i smanjenjem prodora mora u brod', objasnio je Vujić.

Havarija se vjerojatno dogodila zbog starosti broda

Na novinarska pitanja što se dogodilo s brodom odgovorio je kako turski brod, koliko je njemu poznato, ni u što nije udario, nego se havarija vjerojatno dogodila zbog 'zamora materijala', odnosno starosti broda.

'Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je vozio 3.000 tona magnezita', rekao je Vujić i izrazio zadovoljstvo što je plovilo policijske ophodnje iz Splita sudjelovalo u ovakvom pothvatu pomoći u spašavnju.

'Ovakvom akcijom pokazali smo da su sve državne službe koje rade na traganju i spašavanju spremne i mogu odgovoriti svim izazovima na moru, pokazujući Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za turizam', poručio je te naglasio kako zasad nema nikakvog onečišćenja, niti mogućnosti za prodor veće količine vode koja bi uzrokovala njegovo potonuće. Dodao je kako je na turskom brodu ostalo pet članova posade, među kojima i kapetan, kako bi dočekali remorker koji će ga tegliti.

Zasad ne postoji opasnost od onečišćenja mora

I Mario Omelić, zapovjednik policijskog ophodnog broda Sv. Juraj, kojim je s havariranog turskog broda prevezeno osam članova posade, rekao je kako zasad ne postoji opasnost od onečišćenja mora ili eksplozije na mjestu havarije.

Pohvalio je koordinaciju s talijanskom Nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje na moru u spašavanju posade ovoga broda.

Evakuacija počela jutros u 6 sati

Iz Ministarstva su ranije izvijestili da su o havariji na brodu dojavu prvi primili Službenici za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), jutros u 04.16h. O događaju su potom obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

S 'Hakse' je dojavljeno o prodoru mora u potpalublje teretnoga broda dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i 2 državljana Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske te da im je potrebna pomoć.

Budući da je motorni tanker 'Valcadore', koji plovi pod zastavom Italije u trenutku nesreće plovio na oko 4 nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmjerila u spasilačku akciju, koji je na poziciju doplovio u 05.10 sati.

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirali Lučku kapetaniju Split i Pomorsku policiju Split, čije posade su odmah isplovili prema poziciji havarije. Središnjica je u akciju uključila i remorkere tvrtke Brodospas, a o svemu je obaviještena i Obalna Straža RH čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji sa MRCC Roma u akciju angažirala i talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti i prema potrebi bit će angažirani prema poziciji nesreće.

Zapovjednici 'Valcadorea' i 'Hakse' u koordinaciji sa MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli su oko 6 sati, s time da je zapovjednik turskog teretnog broda odlučio ostati sa još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće.

U 06.30h evakuiranih 8 članova posade havariranog turskog broda prekrcani su sa tankera 'Valcadore' na brodicu Pomorske policije Splite i prevezeni u Splitsku gradsku luku, dok je na poziciji ostala spasilačka brodica Lučke kapetanije Split, čiji su službenici u suradnji sa zapovjednikom i preostalom posadom 'Hakse' surađivali u cilju pokušaja spašavanja broda, do dolaska ostalih spasilačkih jedinica.