SITUACIJA SVE NAPETIJA

MVEP u kontaktu s Hrvatima u Ukrajini

03.03.2014 u 16:29

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u kontaktu je s Hrvatima koji rade i borave u Ukrajini, a usprkos složenoj situaciji u toj zemlji još nitko od njih nije se obratio veleposlanstvu u Kijevu za moguću pomoć, priopćilo je u ponedjeljak veleposlanstvo

U Ukrajini, kako navodi MVEP, živi oko četrdeset hrvatskih državljana, od kojih u Kijevu dvadesetak, u Donjecku petnaestak, a na jugu zemlje, u Odessi, jedan državljanin RH.

'Nitko se za sada, zbog složene situacije, nije posebno obratio veleposlanstvu, ali smo u kontaktu s njima', stoji u priopćenju.

Stanje u Ukrajini sve je napetije, a prema priopćenju ukrajinskog ministarstva obrane, ruski borbeni zrakoplov Suhoj je tijekom noći dvaput povrijedio ukrajinski zračni prostor iznad Crnog mora. Ranije je objavljeno da Rusija gomila oklopna vozila s ruske strane tjesnaca koji razdvaja rusko kopno i Krim. Ruski oklopnjaci nalaze se u blizini trajektne luke s ruske strane Kerčkih vrata, koja razdvajaju istočni Krim i ruski Tamanski poluotok, odnosno spajaju Azovsko i Crno more, tvrde Ukrajinci. Tjesnac je na svom najužem dijelu širok 4,5 kilometra i dubok 18 metara.

U posljednja 24 sata deset borbenih helikoptera i osam ruskih transportnih vojnih zrakoplova sletjelo je na Krim, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Kijev o tim dolascima nije informiran. Ukrajinci tvrde da je Rusija posljednjih dana dopremila 6000 vojnika na Krim.