žrtva Filipinac

Muškarac u Katru pao s dizalice dok je popravljao rasvjetu, katarske vlasti pokrenule istragu

08.12.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Katarske vlasti u četvrtak su priopćile da istražuju slučaj smrti radnika u nesreći u kampu Saudijske Arabije tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., nakon informacija koje je objavila sportska stranica The Athletic

"Ako istraga zaključi da se nisu poštovali sigurnosni protokoli, tvrtki prijeti sudski postupak i visoka novčana kazna", navodi vlada u priopćenju.

The Athletic piše da je žrtva Filipinac u 40-im godinama koji je pao s dizalice dok je popravljao rasvjetu na parkiralištu. Više izvora je reklo da nije nosio sigurnosni pojas.

"Filipinsko veleposlanstvo u Dohi istražuje o tom slučaju", reklo je za AFP filipinsko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da zasad ne može reći ništa više.

FIFA je u priopćenju istaknula da je "iskreno ožalošćena zbog ove tragedije". "Obratili smo se mjesnim vlastima kako bismo dobili više informacija", dodaje organizacija u priopćenju.

  • +30
SP Katar: Japan - Hrvatska, navijači Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Katar raspolaže mehanizmom naknade za nesreće na radu i za neisplaćene plaće te je ove godine isplatio više od 350 milijuna dolara u tu svrhu, navode vlasti.

Otkad mu je u prosincu 2010. dodijeljena organizacija Mundijala 2022., maleni zaljevski emirat je pod vatrom kritike zbog uvjeta života i rada stotina tisuća radnika migranata iz Azije i Afrike.

Doha u svoju obranu ističe da je provela reformu zakona o radu, što su pohvalile sindikalne organizacije koje ipak pozivaju na strožu primjenu zakona.

Ukupan broj žrtava u nesrećama na gradilištima tijekom pripreme Mundijala varira ovisno o izvoru informacija, a kreće se od 414 poginulih od 2014. do 2020., po katarskim podacima, do više tisuća od 2010., kako navode nevladine organizacije.