obustava bez presedana

Musk vratio Twitter novinarima koji su objavili podatke o njegovu zrakoplovu

17.12.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Elon Musk vratio je Twitter račune nekolicini novinara koji su bili suspendirani na jedan dan zbog kontroverze oko objave podataka o njegovu zrakoplovu

Računi su im vraćeni nakon što su obustave bez presedana izazvale oštre kritike vladinih dužnosnika, skupina za prava i novinarskih organizacija iz nekoliko dijelova svijeta u petak, a neki su rekli da platforma za mikroblogiranje ugrožava slobodu medija.

Anketa na Twitteru koju je Musk proveo kasnije također je pokazala da većina ispitanika želi da se računi odmah vrate.

"Ljudi su se izjasnili. Računima koji su doxirali moju lokaciju sada će biti ukinuta suspenzija", poručio je Musk u tvitu u subotu upotrijebivši izraz koji označava objavljivanje privatnih informacija o nekome, obično sa zlom namjerom.

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Britanije i Europske unije ranije su osudili suspenzije.

Ugrožavanje slobode medija

Epizodu, koju je jedan poznati istraživač sigurnosti nazvao "Masakrom u četvrtak navečer", kritičari smatraju svježim dokazom da Musk, koji sebe smatra "apsolutistom slobode govora", eliminira govor i korisnike koje osobno ne voli.

Dionice Tesle, proizvođača električnih automobila koje vodi Musk, pale su u petak za 4,7 posto i zabilježile najveći tjedni gubitak od ožujka 2020., a ulagači su sve zabrinutiji zbog smetnji i zbog usporavanja globalnog gospodarstva.

Roland Lescure, francuski ministar industrije, tvitao je u petak da će, nakon što je Musk suspendirao novinare, obustaviti vlastitu aktivnost na Twitteru.

Melissa Fleming, voditeljica komunikacija Ujedinjenih naroda, tvitala je da je "duboko uznemirena" suspenzijama i da "sloboda medija nije igračka".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na Twitteru da ministarstvo ima problem s potezima koji ugrožavaju slobodu medija.

Elonjet

Suspenzije su proizašle iz neslaganja oko Twitter računa pod nazivom ElonJet, koji je pratio Muskov privatni zrakoplov koristeći javno dostupne informacije.

Twitter je u srijedu suspendirao račun i ostale koji su pratili privatne zrakoplove, unatoč Muskovom prethodnom tvitu u kojem je rekao da neće suspendirati ElonJet u ime slobode govora.

Ubrzo nakon toga, Twitter je promijenio svoju politiku privatnosti kako bi zabranio dijeljenje "informacija o lokaciji uživo".

Zatim je u četvrtak navečer nekoliko novinara, uključujući New York Times, CNN i Washington Post, suspendirano s Twittera bez prethodne obavijesti.

Ako doxirate, bit ćete suspendirani

U e-poruci Reutersu tijekom noći, Twitterova direktorica sigurnosti i vraćanja povjerenja korisnika Ella Irwin, rekla je da je tim ručno pregledao "sve račune" koji su kršili nova pravila o privatnosti objavljivanjem izravnih poveznica na ElonJet račun.

"Razumijem da se čini da je fokus uglavnom na novinarskim računima, ali danas smo primijenili politiku jednako na novinarske i nenovinarske račune", rekla je Irwin u e-poruci.

Društvo za unapređenje poslovnog uređivanja i pisanja objavilo je u priopćenju u petak da Twitterovi postupci "krše duh Prvog amandmana i načelo da platforme društvenih medija dopuštaju nefiltriranu distribuciju informacija koje su već u javnosti".

Musk je optužio novinare da su objavili njegovu lokaciju u stvarnom vremenu, što su “u biti koordinate atentata” za njegovu obitelj.

Milijarder se nakratko pojavio u audio chatu Twitter Spaces koji su organizirali novinari, što se brzo pretvorilo u spornu raspravu o tome jesu li suspendirani novinari doista otkrili Muskovu lokaciju u stvarnom vremenu kršeći pravila.

"Ako doxirate, bit ćete suspendirani. Kraj priče", ponavljao je Musk odgovarajući na pitanja.