OŠTRI REZOVI

Twitter je trajno suspendirao račun koji je pratio privatne letove Elona Muska

15.12.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Musk je prije vlasniku profila @ElonJet ponudio 5.000 dolara ako obriše račun. Tinejdžer Jack Sweeney je odbio

Račun na Twitteru koji je do sad pratio letove privatnog mlažnjaka Elona Muska više ne postoji. Kompanija je trajno suspendirala profil @ElonJet, tvrdi Jack Sweeney, student iza računa.

Sweeney je za upravljanje @ElonJetom koristio javno dostupne informacije o letovima, a sličnu je stvar radio i kod drugih javnih osoba. Sweeney je tijekom vikenda rekao da je prema slikama koje mu je dostavio zaposlenik Twittera kompanija ogarničila doseg @ElonJeta.

Sweeney je u ponedjeljak rekao da su ograničenja računa povučena, no Twitter je nakon toga ugasio sve. Muskova privatna društvena platforma do srijede je suspendirala Sweeneyjev osobni račun, a kasnije tog dana i objavio prikladno ažuriranje politike o privatnosti podataka, napominjući da je 'dijeljenje informacija o lokaciji uživo druge osobe od sad zabranjeno'.

Nekoliko mjeseci prije nego što se Musk zbog optužbi za manipulaciju Teslinih dionica tvitovima odlučio osvetiti Twitteru kupovinom cijele kompanije, vlasnik tesle je Sweeneyju ponudio 5000 dolara za brisanje računa. Sweeney je ponudu odbio rekavši da za brisanje traži 50.000. Prema izješću CNBC-ja, @ElonJet je imao više od pola milijuna pratitelja, s time da Sweeney istu stvar radi i na Instagramu.

  • +2
Skulptura Elona Muska vrijedna 600.000 dolara Izvor: Profimedia / Autor: TheHollywoodFix.net / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Samoproglašeni apsolutist slobode govora Musk, koji je izazvao kaos na Twitteru otkako je preuzeo kompaniju, sugerirao je u studenom da neće zabraniti @ElonJet, unatoč tvrdnji da je račun 'izravan rizik za osobnu sigurnost'. Nije jasno je li Musk sam promijenio pravila ili je netko od njegovih zaposlenika pozvao da se @ElonJet suspendira, no odgovor vjerojatno nećemo saznati nikad, s obzirom da Twitter od nedavno više nema ni odjel za komunikacije.