Bernard Arnault

'Vuk u kaputu od kašmira' koji radi 24 sata na dan opet potukao divove iz Silicijske doline i postao najbogatiji čovjek na planetu

16.12.2022 u 20:38

Bionic
Reading

Elon Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu. Izvršnog direktora Tesle i SpaceX-a te vlasnika tvrtke za društvene mreže Twitter s trona je skinuo Bernard Arnault, francuski milijarder i biznismen iz modnog svijeta, čiju vrijednost Bloomberg procjenjuje na 165 milijardi dolara, četiri milijarde više od Muska. Iza sebe je ostavio i Jeffa Bezosa i Billa Gatesa. Još 2019. nakratko je izbio na sam vrh zahvaljujući rastu cijene dionica koncerna LVHM (Moët Hennessy Louis Vuitton). Osim što kontrolira gotovo polovinu tog francuskog modnog lanca, u čijoj je grupaciji još 70 svjetski poznatih brendova, Arnault drži 97 posto udjela u poznatom modnom brendu Dioru

Bernard Arnault najbogatija je osoba u Francuskoj i predsjednik francuskog lanca luksuzne robe LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Kontrolira 48 posto tog modnog diva koji je prošle godine uprihodio 64,2 milijarde eura.

Arnault je rođen 1949. u francuskom Roubaixu kao Bernard Jean Etienne Arnault, sin industrijalca i inženjera koji je od punca Etiennea Savinela naslijedio građevinsko poduzeće Ferret Savinel. Bernardova majka, koja potječe iz imućne obitelji, oduvijek je voljela modnu marku Dior, što je, zaključuje se, utjecalo i na njegovu sklonost modnim brendovima.

Bernard Arnault Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Nakon što je slijedio korake svog oca i diplomirao u tada najboljoj francuskoj inženjerskoj instituciji École polytechnique, brzo je napredovao u njegovoj tvrtki Ferret Savinel, u kojoj se zaposlio te je naposljetku bio i njezin predsjednik. Tada je krenuo njegov put izgradnje modnog carstva.

U svijet mode i luksuza ušao je, po vlastitom priznanju, pomalo neobično – dok je bio u New Yorku, pitao je taksista zna li tko je Georges Pompidou, tadašnji francuski predsjednik. Taksist mu je odgovorio da ne zna, ali zna tko je Christian Dior.

Nakon što je 1984. godine saznao da se Dior prodaje, nije puno razmišljao – kupio je uz pomoć starijeg partnera Antoinea Bernheima tvrtku Financière Agache. Preuzeo je tako kontrolu nad Boussacom, tekstilnom tvrtkom 'na izdahu' koja je posjedovala Christian Dior i odjel trgovina Le Bon Marché.

'Vuk u kaputu od kašmira'

Tako je počela izgradnja najvećeg svjetskog luksuznog konglomerata, u koji je Arnault uložio 15 milijuna dolara svoje obitelji i 80 milijuna dolara posuđenih od najveće svjetske investicijske banke Lazard. Premda je obećao vratiti u život poslovanje posrnulog poslovnog carstva, naposljetku je otpustio 9000 radnika i rasprodao veći dio tvrtke, zbog čega su Arnaulta prozvali 'vukom u kaputu od kašmira'.

  • +27
Modne revije kuća Dior i Giambattista Valli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No Financière Agache je u Francuskoj i dalje uspješno poslovao, a najvećim Arnaultovim uspjehom smatra se preuzimanje grupacije LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Unutar grupe LVMH tako se nalaze modna imena Christian Dior, Fendi, Marc Jacobs, Celine, Givenchy, kozmetika Guerlain, Kenzo Parfums, Fenty Beauty by Rihanna, proizvođači satova Hublot, Zenith, TAG Heuer, Bvlgari, vinarije Dom Pérignon, Krug, Veuve Clicquot, maloprodajni lanci Sephora i Le Bon Marché, francuske novine Le Parisien i Les Echos te brojne druge tvrtke.

  • +17
Givenchy SS23 Izvor: Profimedia / Autor: JANA CALL ME J/ABACA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Nakon što je jednoglasno izabran za predsjednika izvršnog odbora LVMH-a, u samo nekoliko godina svoj posao pretvorio je u jedan od najvećih. Pod Arnaultom je LVMH višestruko povećao dobit koncerna dok mu je tržišna vrijednost porasla nevjerojatnih 15 puta!

Prije 11 godina grupacija je stekla većinski paket dionica u talijanskom Bvlgariju, dvije godine kasnije kupili su za 2,6 milijardi dolara dobavljača fine vune Loro Piana te platili 3,2 milijarde dolara za londonsku hotelsku grupu Belmond, čiji bogat posjed uključuje hotel Cipriani u Veneciji, luksuznu željezničku liniju Orient Express i tri luksuzne safari lože u Bocvani. Do 2020. konglomerat je posjedovao oko 75 luksuznih marki.

Njegova djeca danas su na vodećim pozicijama u LVMH-u, a kako su ranije naveli, njihov otac radi '24 sata dnevno' te čak sanja o novim idejama. Smatraju da se neće povući iz tvrtke ni u 73. godini.

bloombergova lista

Deset milijardera koji drmaju svijetom

Muskova Tesla je najvrjedniji proizvođač električnih automobila na svijetu. On je također izvršni direktor SpaceX-a, proizvođača raketa kojeg je NASA angažirala da opskrbi svemirsku stanicu. Odnedavno je i vlasnik Twittera, oko čega su se lomila koplja jer je, nakon što je naglo odlučio da ga želi preuzeti, mjesecima pokušavao raskinuti kupoprodajni ugovor s tom tvrtkom.

Na trećem mjestu na Bloombergovu popisu najbogatijih ljudi na svijetu je Gautam Adani, čija se vrijednost procjenjuje na 125 milijardi dolara. Vlasnik je Adani grupe, najvećeg lučkog operatera u Indiji i najvećeg indijskog proizvođača termo ugljena te najvećeg trgovca ugljenom. Adani Enterprises, trgovačka kuća grupe, prijavila je prihod od 9,3 milijarde dolara zaključno s 31. ožujka 2022.

Četvrto mjesto zauzeo je Bill Gates, suosnivač Microsofta, najvećeg svjetskog proizvođača softvera. Bloomberg procjenjuje njegovu vrijednost na 114 milijardi dolara. Ta tvrtka sa sjedištem u Redmondu u Washingtonu imala je prihod od 168 milijardi dolara u 2021. Ostatkom bogatstva upravlja Cascade Investment s udjelima u desecima javnih kompanija, uključujući Canadian National Railway, Deere i Ecolab.

Na petom mjestu, s procijenjenom vrijednosti od 112 milijardi dolara, nalazi se Jeff Bezos, osnivač Amazona, najvećeg svjetskog online trgovca. Usto kontrolira lanac trgovina Whole Foods te uz streaming platformu Amazon Prime nudi usluge računalstva u oblaku. Tvrtka je prošle godine uprihodila 470 milijardi dolara.

S procijenjenom vrijednosti od 105 milijardi dolara, šesto mjesto zauzeo je Warren Buffett, predsjednik i najveći dioničar Berkshire Hathawaya, investicijske grupe koja ostvaruje godišnji dobitak od 20 posto na tržišnoj vrijednosti. Tvrtka sa sjedištem u Omahi, u Nebraski, posjeduje Geico, Clayton Homes i Dairy Queen te ima udjele u Coca-Coli i American Expressu.

Larry Ellison, osnivač i najveći dioničar Oraclea, tvrtke za baze podataka, nalazi se na sedmom mjestu, a njegovu vrijednost Bloomberg procjenjuje na 92,5 milijardi dolara. Tvrtka je imala prihod veći od 40 milijardi dolara zaključno s 31. svibnja 2021. Ellison posjeduje više od 40 posto tvrtke sa sjedištem u Austinu, Teksas, kao i udio u Tesli, jedriličarski tim, teniski događaj u Indian Wellsu i nekretnine, uključujući havajski otok Lanai.

Osmo mjesto zauzeo je Steve Ballmer, bivši izvršni direktor Microsofta koji proizvodi operativni sustav Windows, konzolu Xbox i tablet računala Surface. Ballmerova vrijednost procjenjuje se na 88,2 milijarde dolara. Odstupio je iz Microsofta 2014. i ostao dioničar tvrtke. Ballmer također posjeduje  košarkaški tim L.A. Clippers.

Na devetom mjestu, s također procijenjenom vrijednosti od 88,2 milijarde dolara, nalazi se Mukesh Ambani te kontrolira Reliance Industries, vlasnika najvećeg svjetskog kompleksa za preradu nafte. Ostali poslovi konglomerata sa sjedištem u Mumbaiju uključuju 4G bežičnu mrežu diljem Indije. Ambani također posjeduje stambenu nekretninu vrijednu više od 400 milijuna dolara i profesionalni kriketaški tim Mumbai Indians.

Deseto mjesto zauzeo je Larry Page, suosnivač Alphabeta, holding kompanije za Google. Bloomberg njegovu vrijednost procjenjuje na 85,1 milijardu dolara. Tvrtka sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji osnovana je 1998. godine i prijavila je prihod od 258 milijardi dolara u 2021. Odjeli grupe uključuju Gmail, Android i YouTube.