rodna ravnopravnost

Možemovke buše HDZ zbog izostanka žena s čela lista: 'Sramotno'

04.03.2024 u 19:41

Bionic
Reading

Više zastupnica Možemo, uključujući i koordinatoricu stranke Sandru Benčić, primijetile su kako među nositeljima HDZ-ovih lista koje je na današnjoj tiskovnoj konferenciji objavio šef stranke Andrej Plenković nema niti jedne žene

'Sramotno je da HDZ kao nositelje lista ima 11 muškaraca', istaknula je Benčić u popodnevnoj izjavi za medije.

Isti fenomen registrirala je zastupnica Ivana Kekin. ‘Plenković je rekao da ne zatvara vrata Domovinskom pokretu, no očito ih je zatvorio ženama, jer se među desecima tisuća članica HDZ-a nije našla nijedna dovoljno dobra da nosi listu na parlamentarnim izborima. To je taj moderni HDZ‘. napisala je Kekin.

I Rada Borić, aktivistica te zastupnica pokreta Možemo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić prokomentirala je tu temu na Facebooku te svoj komentar čak potkrijepila i svojevrsnim memeom.

'AP najavio izbore. I nositelje lista! Inače, na prošlotjednoj sjednici o raspuštanju Sabora, hadezeovke su se huškački obrušile na žene iz oporbe. Po zadatku! Al‘ sad ih ne trebaju', napisala je.

Zakon o ravnopravnosti spolova koji je Hrvatski sabor donio 2008., propisuje kako bi stranke na svojim listama trebale imati barem 50 posto žena. Iako zakon ne određuje moraju li žene biti na čelu lista, činjenica je da većina stranaka spremno plaćaju ukalkulirani trošak penala zbog toga što se ove zakonske odredbe ne pridržavaju.