smetlište u istri

Možemo, NL Filipa Zoričića i SDP: Struka je ušla u Kaštijun

31.08.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Nakon što je Skupština Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun imenovala novog predsjednika uprave Fabia Giacomettija, čelnici pulske vladajuće koalicije (Možemo, NL Filipa Zoričića i SDP) poručili su u utorak kako je struka konačno ušla u Kaštijun

Na konferenciji za novinare pulski gradonačelnik Filip Zoričić izvijestio je kako je u ponedjeljak održana Skupština Društva Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u kojem Grad Pula ima 51 posto vlasništva, a Istarska županija 49 posto, na kojoj je većinom glasova smijenjena dosadašnja Uprava i imenovan novi predsjednik Uprave Fabio Giacometti.

Koordinatorica Možemo! Dušica Radojčić je dodala kako će nove okolnosti u Skupštini i upravi Kaštijuna omogućiti konačno uspostavu civilnog nadzora nad radom Kaštijuna koju je bivša vlast obećala ali nikada nije realizirala.

„Posebna pažnja će se posvetiti ispunjavanju mjera zaštite okoliša koje su navedene u studiji utjecaja na okoliš i u okolišnoj dozvoli postrojenja Kaštijunu, koja, između ostalog, nalaže da je potrebno kontrolirati otpad prilikom preuzimanja po vrstama i količinama te pratiti kapacitete odnosno mogućnosti prihvata otpada. Svi gradovi i općine u Istri moraju činiti maksimalne napore kako bi postigli zakonom propisane postotke odvojeno prikupljenog otpada i time smanjiti količine koje dolaze na Kaštijun“, rekla je Radojčić.

Zoričić je kazao i kako je zadovoljan jer se na javne natječaje za članstvo u nadzornim odborima svih trgovačkih društava, do 27. kolovoza prijavilo čak 147 osoba.

“Taj veliki broj prijava dokaz je povjerenja javnosti u novu politiku“, ustvrdio je pulski gradonačelnik.

Stajemo na kraj lažnom novinarstvu i kupovanju šutnje medija

U priopćenju s konferencije za novinare navode i kako je prošli tjedan Grad Pula objavio javni poziv za izbor članova povjerenstva za provođenje natječaja za dodjelu sredstava medijima.

„Želimo podržati lokalne medije, ali osiguravajući njihovu neovisnost, koja je ključna za razvoj društva. Najavili smo ukidanje financiranja političkog oglašavanja u medijima i taj smo postupak pokrenuli. Način provedbe natječaja usuglasili smo s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske. Biraju se tri osobe s iskustvom praktičnog i teorijskog rada u novinarstvu koje će sastaviti kriterije za natječaj za financiranje lokalnih medija.“, poručuju u priopćenju.

Do sada je, ističu, financiranje medija bez ikakvih kriterija odnosno utemeljeno samo na dobroj volji gradonačelnika služilo kupovanju naklonosti medija i za to je Grad Pula u 2020. potrošio oko 1,9 milijuna kuna. Oko pola od tog iznosa išlo je, kažu, Glasu Istre za "prikriveno političko oglašavanje, gdje je plaćene oglase potpisivao novinar Glasa Istre". Isti novinar, tvrde, danas potpisuje takve plaćene oglase Istarske županije. Posljednji godišnji ugovor s Glasom Istre na iznos od 1 milijuna kuna potpisan je u svibnju 2021.

Pored tih ugovora za objavu plaćenih oglasa koje potpisuje novinar, Grad Pula je Glasu Istre plaćao i “obične” oglase, što je u 2020. iznosilo ukupno dodatnih 114.000.00 kuna, naglašavaju u priopćenju iz pulske vladajuće koalicije.

„Takvom lažnom novinarstvu i kupovanju šutnje medija stajemo na kraj objavom natječaja za financiranje medija kojim će se propisati jasni kriteriji za dodjelu financijske podrške, koja neće ovisiti o podilaženju vlasti. Neki će tom transparentnošću financiranja puno izgubiti, pa je razumljiva i njihova jasna sklonost političkim opcijama koje imaju razumijevanja za korupciju", zaključili su pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koordinatorica platforme Možemo! Dušica Radojčić i predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović.