zataškavao eksploziju

Ferić: Drandić mora biti smijenjen s mjesta predsjednika NO-a Kaštijuna

22.08.2021 u 14:02

Bionic
Reading

SDP-ov županijski vijećnik i bivši kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare kako dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun Valerio Drandić mora biti smijenjen s te funkcije.

"Umjesto da nadzire rad Uprave, što očigledno nije radio niti u jednom trenutku, već se bavio politikanstvom, i umjesto da se kao čovjek odazvao na višegodišnje vapaje stanovništva, on sada, bez trunke srama, nakon toliko vremena, istupa u javnost i brani Borisa Miletića i njegove štetne odluke", rekao je Ferić dodavši kako ga "ne zanima zašto to radi i čime ga je Miletić zadužio", ali kako je dosta bilo laži i obmana.

"Ako Miletić i njegovi poslušnici sve ove godine nisu htjeli riješiti problem Kaštijuna, onda je u najmanju ruku vrijeme da se maknu sa strane i šute, a ne da troše vrijeme pokušavajući promijeniti teze i svaljivati krivnju na novu pulsku vlast koja je praktički jučer došla u Grad i, za razliku od njih, upregnula sve resurse da njihov promašaj pokuša riješiti", istaknuo je Danijel Ferić.

Po njegovim riječima Valerio Drandić govori neistine, odnosno obmanjuje javnost kada kaže da je vlasnička transformacija pri kraju i kad govori da nova pulska vlast želi s time otezati.

"Istina je da su predstavnička tijela većina gradova i općina u Istri još u 2016. donijeli Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o načinu i uvjetima povrata sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju Županijskog Centra za gospodarenje otpadom. Pula je takvu odluku na inicijativu Borisa Miletića donijela u prosincu 2016. godine", napomenuo je Ferić dodavši kako bivši pulski gradonačelnik Boris Miletić kao predstavnik većinskog vlasnika i predsjednik IDS-a pet godina nije bio u stanju provesti odnosno, kako je rekao "nije htio provesti vlasničku transformaciju, a sada se to pokušava baciti na teret aktualne gradske vlasti". 

Ferić: Flego i Miletić jedini nisu nudili suradnju gradovima i općinama

"Godinama gradovi i općine iz svojih proračuna doznačuju sredstva županiji za otplatu kredita, a da nisu ništa dobili zauzvrat niti znaju koji je njihov vlasnički udio u Kaštijunu. Pet godina. Jedini koji nisu nudili suradnju gradovima i općinama su stoga potpisnik ugovora Valter Flego u ime županije i Boris Miletić, koji kao predstavnik većinskog vlasnika nije ništa napravio da dođe do vlasničke transformacije", naglasio je Ferić i pozvao Drandića da javno objavi novi društveni ugovor i informaciju tko ga je radio, jer, kako je rekao "to nisu bili pravnici iz grada i županije". 

Ustvrdivši kako dosadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Valerija Drandića treba smijeniti s pozicije predsjednika s te funkcije jer je i sam "sudjelovao u zataškavanju eksplozije boksa 2 na Kaštijunu koja je proizvela višemilijunsku štetu društvu", Ferić je poručio kako građani imaju pravo znati kako se troše novci poreznih obveznika i za što se dižu višemilijunski krediti. Osim toga, smatra on, građani trebaju znati da su u skupštini Kaštijuna sjedili Miletić i Flego, odnosno Radin i da su podržavali takva izvješća. 

"Još jednom od župana Miletića tražimo da se prestane skrivati iza PR službi i poslušnika poput Drandića jer to neće pomoći nikome. Tražimo da ne bude lijen i da hitno sazove sjednicu Skupštine Istarske županije povodom eskalacija događaja na Kaštijunu na koju bi bili pozvani svi pružatelji odvoza otpada u Istri kao i Uprava Kaštijuna. Pozivamo ga da počne raditi u službi građana, a ne protiv njih", zaključio je Ferić.