DERBIJI LOKALNIH IZBORA

HDZ i Most otvaraju južnu frontu, evo gdje će se voditi najljući boj

11.05.2017 u 08:13

Bionic
Reading

Prijetnju 'izvlačenja teške artiljerije' na lokalnoj razini nakon bučnog razvoda s HDZ-om, Most je ostvario: na izborima za 10-ak dana ključan sraz između donedavnih partnera odigrat će se upravo u sredinama u kojima je proklijala današnja stranka Bože Petrova. Premda imaju ambiciju pomrsiti račune u većini županija, gradova i općina - računajući da mogu preslikati rezultate parlamentarnih izbora i osvojiti po nekoliko mjesta presudnih za većinu u skupštinama i vijećima - najžešća bitka o kojoj po nekim analitičarima ovisi i budućnost Mosta, vodit će se u Dalmaciji. Zato su ondje gurnuti najjači aduti

Od ostatka Hrvatske, sjevernije od Svetog Roka, kao potencijalno zanimljivo bojište izdvaja se Vukovarsko-srijemska županija, gdje će se Mostov Tomislav Panenić natjecati protiv HDZ-ova Bože Galića. Donekle otežavajuća mu je činjenica da nije dobio najavljenu podršku SDP-a, no s druge strane, na ruku mu ide podijeljenost u suprotnom taboru.

Sam Božo Petrov ovog tjedna upravo iz Splita otvoreno je pozvao članstvo i birače HDZ-a na pobunu protiv vlastitog predsjednika Andreja Plenkovića, što se uklapa u strategiju njegove stranke: premda Most kao 'treći put' cilja na široki spektar birača, jasno je da su mu ipak skloniji nešto konzervativniji birači. U Dalmaciji, pogotovo u njenim manjim sredinama, takvi su u većini - a u mnogim slučajevima računa se i da će za pobjedu u drugom krugu biti potrebno privući glasače ljevice, pa se njih nastoji što manje antagonizirati. Drugim riječima: na HDZ-ovce se cilja kritikom današnjeg HDZ-a i pozivanjem na Franju Tuđmana, a na SDP-ovce tradicionalnim rivalstvom i nikad ostvarenom željom za konačnim razbijanjem HDZ-ovih utvrda na jugu.

Od najbližih suradnika Bože Petrova tijekom posjeta Splitu čuli smo zanimljivu usporedbu: sve češće od vlastitih simpatizera znaju čuti da ih Most podsjeća na 'pošteni HDZ', odnosno 'HDZ kakav je mogao biti da nije bilo korupcije i neodgovornog upravljanja državom'. To im je melem za uši - uostalom, jedan od glavnih argumenata upravo je činjenica da su u dalmatinskim komunama potrošili gotovo četiri godine na čišćenje kaosa kojeg su za sobom ostavile okoštale strukture i razbahaćeni šerifi iz HDZ-a i njemu bliskih stranaka...

Omiš

Primjer za pokazivanje svakako je Omiš, grad u kojemu je doslovce ni iz čega niknuo jedan od osnivača Mosta, Ivan Kovačić. Na izborima 2013. godine kandidirao se ispred nezavisne liste pokojnog don Ivana Grubišića i u prvom krugu osvojio tek oko 17 posto glasova, no potom je u čudesnom preokretu - i na krilima ujedinjene oporbe, od ljevice do radikalne desnice - s osamdesetak glasova razlike pomeo dotad neprikosnovenog Ivana Škaričića.

U idućim danima dogodili su se masovni prosvjedi zbog pokušaja ponovnog prebrojavanja glasova, a u godinama nakon toga HDZ je čak uspio isprovocirati izvanredne izbore koji su završili općim potopom te stranke i utvrđivanjem Kovačićeve vlasti. Škaričić je na neko vrijeme sklonjen na sigurno - župan Zlatko Ževrnja smjestio ga je u fotelju ravnatelja doma umirovljenika - no u vrijeme Tomislava Karamarka vraća se u igru i ponovno preuzima gradski ogranak stranke, usprkos desetak kaznenih prijava i nekim optužnicama koje i dalje vuče za sobom.

Službeni HDZ-ov kandidat danas je Jure Šaban Stanić, premda je očito da Škaričić ima solidnu dozu utjecaja, a da stvari ne bi bile jednostavne, pobrinuo se sam Most, za kojega se uopće ne zna kojeg kandidata podržava.

S jedne strane tu je Ivo Tomasović, Kovačićev zamjenik koji je u proteklom periodu obnašao dužnost gradonačelnika i dobio je službenu potporu, a s druge dosta angažirani Mostovac Ivan Barišić. On nema potporu, ali se nalazi na Mostovoj listi na razini županije.

Metković

Baza i ishodište Mosta na ušću Neretve ujedno predstavlja i stranačku utvrdu čiji bi pad nesumnjivo značio pravi potop Bože Petrova i ekipe. Oni tvrde da je to gotovo nemoguće za očekivati i vode se istraživanjima javnog mnijenja i općim dojmom - premda ne treba smetnuti činjenicu da je ovdje, kao i u Omišu, veći broj glasova na nacionalnim izborima ipak dobio HDZ.

U rodnom gradu Petrov je redovito dočekivan kao zvijezda, a ne stoji loše ni njegova mlada zamjenica Katarina Ujdur, koja se kandidira za puni mandat. S druge strane nalazi se sudski savjetnik u metkovskoj službi Općinskog suda Dubrovnik Dalibor Milan, inače i šef HDZ-a, u lokalnoj javnosti poznatiji kao pjevač za svadbe. Ne odviše aktivan u javnosti, Milan za sobom vuče jedan neugodan skandal: prije desetak godina preko veze je zaposlen na sudu zahvaljujući tadašnjoj ministrici pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i činjenici da je vodio ogranak njene stranke DC.

U metkovskoj jednadžbi postoji i treći faktor - nekadašnji gradonačelnik i lokalni faraon Stipe Gabrić Jambo. Ovisno o konstelaciji snaga on šeta od HDZ-a do SDP-a i jedina mu je konstanta da iskonski mrzi Petrova i Most - pa nema sumnje da će u eventualnom drugom krugu snažno podržavati Dalibora Milana i HDZ.

Vrgorac

Gradić koji je uz četiri godine imao nesreću čak četiri puta izlaziti na izbore - sve dok se situacija nije iskristalizirala i dok se na vlasti nije konsolidirala Nezavisna lista mladih pod vodstvom Ante Pranića. Na posljednjim izborima on je pobijedio Nadu Jelavić iz HDZ-a.

U proteklih desetak mjeseci Pranić je ostavljao dojam radoholičara i na gotovo dnevnoj bazi se hvalio investicijama, rješavanjem starih dugova i stvaranjem preduvjeta za nove projekte. HDZ je, s druge strane, gotovo pa nestao iz javnosti: nakon što su u četiri godine potrošili nekoliko gradonačelničkih kandidata, ovaj put u bitku je gurnuta 37-godišnja Nikolina Andačić.

Zaposlena je u gradskoj upravi.

Sinj

U politički nestabilnoj sredini Most je četvrti profilirani politički akter. Za gradonačelničkog kandidata gurnut je bivši HSLS-ovac i vlasnik lokalnog portala Joško Kontić, na HDZ-ovoj strani nalazi se mlada zaposlenica sinjske gradske uprave Ivana Pavić, SDP-ove boje brani rođak bivšeg premijera Ante Milanović, a vrlo značajan faktor jest Nezavisna lista dr. Jadrijevića - ispred koje nastupa dosadašnja gradonačelnica Kristina Križanac.

Split

Premda u Splitu nema realne šanse osvojiti vlast, kandidiranjem donedavnog državnog tajnika Ante Čikotića očit je plan Mosta da pokuša napakostiti HDZ-u i njegovom kandidatu Andri Krstuloviću Opari. Potegne li Čikotić preko nekoliko postotaka, još će biti neizvjesnija utrka Krstulovića, Marijane Puljak i Željka Keruma, budući da će o ulasku u drugi krug po svemu sudeći odlučivati vrlo mala razlika u glasovima. A svih troje kreću se nešto iznad ili nešto ispod dvadeset posto.

'Napakostiti HDZ-u', tim riječima svojedobno je Nikola Grmoja najavljivao i kandidaturu Roberta Pauletića, no na koncu se dogodio pravi politički fijasko - razočarani Pauletić odustao je nakon što je shvatio da eventualno može očekivati tek osvajanje mjesta u Gradskom vijeću.

Splitsko-dalmatinska županija

Ako u samom Splitu nisu u prvom redu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji mostovci misle sasvim ozbiljno: njihovom 'bombarderu iz Sinja' Miru Bulju na ruku ide izostanak Zlatka Ževrnje, kojemu je zbog afere oko Zlatnog rata Andrej Plenković skinuo glavu i natjerao na odustajanje od kandidature. Umjesto njega, u utrku je manje od mjesec dana prije izbora poslan bivši dugogodišnji gradonačelnik Solina Blaženko Boban, koji je čak molio novinare da malo pričekaju s pitanjima 'dok ne napiše svoj program'.

Most se ovdje pojačao Ivanom Kovačićem kao kandidatom za Buljeva zamjenika, dok je treći faktor koji bi u najmanju ruku trebao osigurati da dođe do drugog kruga SDP-ov Arsen Bauk. A kada do drugog kruga dođe, sve je moguće.

Splitsko-dalmatinska županija jedna je od rijetkih u kojima se od postanka hrvatske demokracije vlast nije mijenjala i kojom cijelo vrijeme - u kombinaciji s raznim pravaškim strankama ili Željkom Kerumom - suvereno vlada HDZ. Njen gubitak značio bi političku katastrofu Andreja Plenkovića.

Dubrovačko-neretvanska županija

Nešto manje žestoka, ali ipak tradicionalno HDZ-ova najjužnija županija predmet je želja Mostovog političkog tajnika Nikole Grmoje. Ankete provedene prije nešto više od mjesec dana daju mu realne izgleda za ulazak u drugi krug borbe za mjesto župana, gdje ga s petnaestak postotaka prednosti čeka HDZ-ov Nikola Dobroslavić. Daleko, ali nije nedostižno.

Pogotovo jer se ovdje u utrku osobno uključio Božo Petrov, stavivši svoje ime na listu za Županijsku skupštinu. Time ne računa pojačati samo Grmoju, nego i kandidata za dubrovačkog gradonačelnika Maru Kristića - jer kad se državna vlast raspala i kad su se nacionalne teme prelile na lokalnu razinu, svibanjske izbore u Mostu namjeravaju što jasnije pretvoriti u 'referendum o HDZ-u'. Pa da glasovi počnu stizati i samom inercijom...