VODIČ KROZ LOKALNE IZBORE

Evo što sve trebate znati o izlasku na birališta 21. svibnja

09.05.2017 u 09:54

Bionic
Reading

Više od 47.000 kandidata potražit će svoju sreću i pokušati izboriti što bolji rezultat na lokalnim izborima koji će se održati za dva tjedna. Pobrojali smo koga sve biramo te koji su izborni rokovi

Još je samo jedan dan ostao u kojem birači mogu izvršiti pregled, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača. Kako je objavilo Ministarstvo uprave, rok je do 10. svibnja, a nakon toga trebala bi i službeno biti objavljena brojka o tome koliko će birača imati pravo glasa na lokalnim izborima za dva tjedna.

Već sada poznato je da će građani moći birati između 47.000 kandidata za nekoliko razina samouprave, i to na temelju mjesta prebivališta. Tako će se birati 20 župana te njihov 51 zamjenik.

Grad Zagreb, koji ima status županije, birat će gradonačelnika te njegovo dvoje zamjenika.

U ostalim gradovima diljem Hrvatske birat će se 127 gradonačelnik te njihovih 193 zamjenika. Oni koji se nađu na popisu birača birat će i 428 načelnika općina i njihovih 440 zamjenika.

Uz to, birat će se 63 zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana iz redova manjina u sredinama u kojima na to imaju pravo.

Tisuće kandidata za predstavničku vlast

Što se pak tiče predstavničke vlasti, birat će se i 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 člana općinskih vijeća.

Uz to, ovisno o mjestu prebivališta, birači će birati vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Tako će primjerice na glasačkom listiću u Zagrebu birači zaokruživati kandidata za gradonačelnika, listu za Gradsku skupštinu te liste za vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. U ostatku Hrvatske birači će zaokruživati kandidate za župana, listu za županijsku skupštinu, kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnika, listu za gradsko, odnosno općinsko vijeće, te listu za vijeća mjesnih odbora.

Koji su izborni rokovi?

Iako do izbora ima još dva tjedna, već su počeli teći neki zakonom propisani rokovi. Tako do kraja tjedna (do 13. svibnja) svi kandidati i stranke te nezavisne liste moraju izbornim povjerenstvima dostaviti preliminarna financijska izvješća, a do sljedećeg ponedjeljka i objaviti ih.

Do 19. svibnja trajat će izborna promidžba koja je započela u subotu, a taj će dan biti i zaključni za prikupljanje donacija. Samo dan kasnije započet će izborna šutnja koja traje do 21. svibnja, na izborni dan, u 19 sati.

Ako u izborima za župana, gradonačelnika ili općinskog načelnika niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu glasova u prvom krugu, za dva tjedna, odnosno 4. lipnja održat će se drugi krug izbora.

  • više od 47.000 - ukupan broj kandidata na lokalnim izborima
  • 20 župana + gradonačelnik Zagreba (ima status župana)
  • 127 gradonačelnika
  • 428 načelnika općina
  • 836 članova županijskih skupština
  • 2266 članova gradskih skupština
  • 5152 člana općinskih vijeća
  • 41 posto - udio žena na listama

Od dana izbora u prvom krugu krenut će i rokovi za drugi krug. Tako će kandidati, stranke i nezavisne liste izbornim povjerenstvima do 27. svibnja morati podnijeti preliminarna financijska izvješća za drugi krug izbora. Izborna promidžba u drugom krugu izbora trajat će do 2. lipnja, a sljedeći dan započet će izborna šutnja.

Što se pak tiče objave rezultata u prvom i drugom krugu, oni će se objavljivati bez odgode. Prigovori na neke od izbornih radnji mogu se podnijeti u roku od 48 sati, a izborno povjerenstvo onda ima 48 sati odlučiti o prigovoru. Ne budu li kandidati zadovoljni rješenjem izbornog povjerenstva, ponovno imaju rok od 48 sati za podnošenje žalbe Ustavnom sudu, koji o njoj mora odlučiti u roku od 48 sati.