MOSTOV KANDIDAT U ZADNJI ČAS

'Ako je Goran mogao osvojiti Wimbledon, i ja mogu Split'

08.05.2017 u 20:50

Bionic
Reading

'Ako je Goran Ivanišević s pozivnicom mogao osvojiti Wimbledon, onda i Most u kratkom vremenu može napraviti preokret', kazao je na svom predstavljanju Ante Čikotić, kandidat ove stranke za gradonačelnika Splita

Donedavnom državnom tajniku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike podršku je došao dati predsjednik Mosta Božo Petrov, zatim donedavni potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, a bio je tu i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj. Mostovci su se družili s građanima na tržnici u najvećoj gradskoj četvrti Pujanke, a potom sa studentima u Sveučilišnom kampusu.

Čikotić se pohvalio činjenicom da predvodi uvjerljivo najmlađu listu u Splitu, na kojoj su kandidati u prosjeku stari tek 34 godine, te se najavio kao najveće iznenađenje predstojećih izbora. 'Kroz predani rad štitit ćemo splitske interese, jednako kao što smo štitili nacionalne. Nećemo podleći nikakvom klijentelizmu, nepotizmu i korupciji. Nakon 25 godina Split zaslužuje strukture koje nisu navezane na klijentelizam, želimo grad čistih ruku okrenut mladima i poduzetništvu', kazao je Čikotić.

'Nećemo biti niti mesije niti megalomani, nego želimo krenuti od konkretnih rješenja. Dok sam vodio čitav niz projekata u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u kratkom vremenu smo povukli više od tri milijarde kuna sredstava iz EU fondova, pohvalio se. Nije želio komentirati odustajanje donedavnog Mostovog kandidata Roberta Pauletića.

Božo Petrov predstavio je Čikotića kao stručnjaka s golemom energijom u čijem je ministarstvu 'napravljen zaista najveći pomak'.

Predstavljanje kandidature Ante Čikotića za gradonačelnika Splita Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

'Gdje god smo uspjeli na lokalnim izborima i gdje god smo dobili priliku, pokazali smo da se stvari mogu mijenjati, da se financije mogu popraviti i da se dobro obračunavamo s bankrotima, korupcijom i klijentelizmom. Iza nas ne stoji nitko, nemamo mentore i nismo ničije marionete', kazao je Petrov.

Energetičar, poduzetnik, državni tajnik 

Mostov kandidat za gradonačelnika Splita rođen je 1983. kao četvrto dijete u obitelji elektroinstalatera i zaposlenice splitske bolnice. Nakon završene Tehničke škole u Splitu studirao je na splitskom FESB-u i zagrebačkom FSB-u i diplomirao na procesno-energetskom smjeru, a potom je proveo sedam godina radeći u privatnom sektoru kao projektant i nadzor te konzultant na većem broju kapitalnih investicija.

Uoči imenovanja za državnog tajnika za energetiku bio je direktor i suvlasnik tvrtke INOVAPRO d.o.o.

Do prošlotjedne smjene bio je zaštitno lice Vlade u pitanjima enegetike, pogotovo otkako se ministar Slaven Dobrović u nekoliko navrata nespretno izrazio o cijena struje i plina. Čikotić kao svoja najveća postignuća ističe povlačenje 102 milijuna eura  za LNG terminal na Krku, sprječavanje poskupljenja plina bez obzira na činjenicu da je njegova cijena na svjetskim burzama narasla za 23 posto, zaustavljanje projekta izgradnje termoelektrane Peruča, te konačno i službeno dokazivanje (studijom Ekonomskog instituta) da razdjelnici nisu isplativi i da je bivši ministar Ivan Vrdoljak obmanuo javnost tvrdnjom da je Europska unija nametnula obvezu njihove ugradnje.

Ante Čikotić prije politike bio je aktivan u radu niza udruga i građanskih inicijativa - od onih za zaštitu okoliša, preko zelenih energetskih udruga, do etičnog bankarstva.