PORTRET MOSTOVA aduta ZA DUBROVNIK

Nije konvertit, nije uhljeb, nije otac djeteta vitke plavuše. Tko je onda Maro Kristić?

28.03.2017 u 18:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Maro Kristić koji će se sa svojom nezavisnom listom uz podršku Mosta u svibnju natjecati za gradonačelnika Dubrovnika, u fokus šire javnosti došao je nedavnom inicijativom da se tijekom turističke sezone može plaćati i eurima, a posebno jučerašnjom najblaže rečeno vrlo neobičnom konferencijom za novinare. Pojavio se pred novinarima sa svojom navodnom ljubavnicom kako bi demantirali priču da je on otac njenog djeteta. 'Nisam rodila dijete Mari Kristiću', rekla je gospođa

Maro Kristić danas je za tportal rekao kako je svjestan da je njegov jučerašnji javni istup krajnje neobičan, ali da je to odlučio učiniti kako bi se obranio od 'podvala političkih konkurenata'.

'Nikada to ne bih učinio da me pojedinci nisu izazvali. Iako točno znam iz čije političke kuhinje to dolazi, neću nikoga imenovati', rekao nam je Kristić.

Veliku pozornost i građana i stručne javnosti, ali i zbunjenost koalicijskih partnera iz HDZ-a, Kristić je izazvao prošlog tjedna obznanivši inicijativu Mosta da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima (dnevni limit bio bi 200 eura po osobi).

Iako Kristić tvrdi da ta ideja nije pala s neba, da nije nastala preko noći nego je proizašla iz razgovora s turističkim djelatnicima, teško se oteti dojmu da je to napravio isključivo zbog svoje kampanje za gradonačelnika Dubrovnika. Dubrovački ugostitelji i trgovci vjerojatno bi imali koristi od te mjere, ali njihovi kolege iz turistički neatraktivnih mjesta na kontinentu imali bi moguće samo dodatan trošak zbog mijenjanja sustava izdavanja računa.

Prije dva mjeseca Maro Kristić imao je vrlo zapažen nastup u Saboru koji je završio teškom svađom sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Nakon što je Kristić pročitao imena ljudi koji su navodno zahvaljujući HNS-u zaposleni u HEP-u, Vrdoljak mu je žestoko uzvratio: 'Taj Kristić bio je pročelnik 2010. na inzistiranje Stipe Gabrića Jamba, nakon toga najveći uhljeb u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, savjetnik župana Dobrovića, a ima hrabrosti doći ovdje i prozivati ljude!?'

Maro Kristić rođen je 1979. u Dubrovniku gdje se i školovao. Magistar je ekonomije, a nakon fakulteta radio je u tvrtki Dubrovački automobili u kojoj je, kako piše u njegovoj biografiji, šest godina bio direktor.

Očito je vrlo agilan i ambiciozan političar. Sredstva kojima se koristio na putu do političke moći bile su i same političke stranke. Karijeru je započeo u HSS-u i već 2010. postao je pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Na čelu županije i tada je bio HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić.

Maro Kristić za tportal odbacuje tvrdnje svih koji kažu da je pročelnik postao zahvaljujući svom tadašnjem stranačkom kolegi Stipi Gabriću.

'Pročelnik sam postao nakon provedenog javnog natječaja, a ne zbog inzistiranja Stipe Gabrića Jamba. Uostalom, zbog Jamba sam i napustio HSS. A ja sam i jedini pročelnik koji je smijenjen zbog protivljenja projektu gradnje golf resorta na Srđu', kaže Kristić.

Nakon HSS-a Kristić prelazi u Laburiste s kojima izlazi na lokalne izbore 2013. kao kandidat za zamjenika gradonačelnika Dubrovnika.

U Laburistima se nije dugo zadržao. Slučajno ili ne, Laburiste napušta u vrijeme kada ta stranka rapidno gubi na rejtingu i na izvanrednim dubrovačkim izborima u ožujku 2015. Maro Kristić izlazi sa svojom nezavisnom listom.

Kasnije postaje Mostov saborski zastupnik, a za dva mjeseca će se uz podršku Mosta natjecati za gradonačelnika Dubrovnika.

S obzirom na ovakav politički životopis, nije čudno da ga politički protivnici nazivaju konvertitom.

'Ja sam promijenio samo dvije stranke – HSS i Laburiste. I na ove izbore izlazim sa svojom nezavisnom listom, uz podršku Mosta. A ti koji mene zovu političkim konvertitom podržavaju konvertita koji je kao gradonačelnik Dubrovnika puno puta prevario svoje glasače. Riječ je o Andri Vlahušiću koje je promijenio tri stranke', zaključuje Maro Kristić.