Kad može za slavoniju...

Mostovci tvrde da znaju kako zaustaviti iseljavanje iz Dalmatinske zagore

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 07.03.2018 14:49
  • Objavljeno 07.03.2018 u 14:11
Ante Pranić i Miro Bulj

Ante Pranić i Miro Bulj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Most nezavisnih lista

S ciljem zaustavljanja daljnjeg iseljavanja iz Dalmatinske zagore, kao saborski zastupnici iz tog kraja pokrenuli smo inicijativu koja će biti prvo predstavljena svim gradonačelnicima i načelnicima tog dijela Dalmacije na očitovanje, a onda i Vladi, poručuju mostovci Ante Pranić i Miro Bulj

Kako navode, gradonačelnik Knina i načelnici Podbablja i Zadvarja već su se odazvali inicijativi i aktivno sudjelovali u kreiranju prijedloga. Inicijativu ne smatraju jednoznačnom političkom idejom, već će tražiti širok konsenzus svih.  

'Sustavnim i strateškim djelovanjem politike regionalnog razvoja, središnja državna vlast u suradnji s lokalnim i regionalnim jedinicama treba pomagati slabije razvijena područja da osmišljavanjem razvojnih strategija i realizacijom projekata, uz stopostotno financiranje iz državnog proračuna i fondova EU-a, dostignu razvijenije krajeve Hrvatske. Jedna od aktivnosti u procesu smanjenja regionalnih razvojnih nejednakosti i stvaranja preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj jest realizacija kapitalnih projekata na području Dalmatinske zagore', predlažu mostovci.

Ako imamo formiran Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, zašto ne i jedan za Dalmatinsku zagoru, koju čini 36 jedinica lokalne samouprave iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije od Knina, Sinja i Imotskog do Vrgorca, smatraju.

U razdoblju od 2011. do 2016. godine s područja Dalmatinske zagore iselilo se 26.451 osoba.

'Ljudi odlaze, kapitalnih investicija nema, a teško se mogu uočiti i strateški nacionalni projektni prijedlozi za budućnost. Trebamo zaokret u odnosu prema području Dalmatinske zagore, inače nećemo moći zaustaviti iseljavanje', smatraju Pranić i Bulj.

>>> 'Kako ćemo do ulagača kad ih Bulj uspoređuje s Ratkom Mladićem'

U tom smislu, preložit će osnivanje Savjeta za Dalmatinsku zagoru kao savjetodavno tijelo u području koordinacije razvoja projekata, provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa Europske unije, kao i nacionalnih izvora koji se realiziraju na području Dalmatinske zagore.

  • +5
  • +2

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!