transparentno praćenje procesa

Petrov spustio Vrdoljaku: Je li se HNS uopće dogovorio s Vladom oko reforme obrazovanja?

14.02.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista pozvao je danas sindikate u obrazovanju da riješe međusobni spor što prije, kako u opasnost ne bi došao kolektivni ugovor koji se tiče učitelja i nastavnika i kako ne bi zbog toga bila ugrožena njihova materijalna prava

Zastupnici Mosta predvođeni šefom stranke Božom Petrovom podjsetili su kako je Vlada prekinula pregovore o kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova dok sindikati ne riješe međusobni spor na Upravnom sudu.

Radi se o problemima, istaknuo je Petrov, nastavnika i profesora, kojih je 65 tisuća. 'Oni su temelj našeg obrazovanja i na njihovim leđima stoji i trebaju iznijeti sve što se događa u obrazovanju', kazao je Petrov.

Na, kako kaže, jednostrani prekid pregovora od strane Vlade podsjetio je Mostov Marko Sladoljev. 'Pozvao bih sindikate da zajednički počnu djelovati i nastupati. Učiteljima nije važno koji ih sindikat zastupa, a pregovori za granski kolektivni ugvoor se neće nastaviti dok se ne riješi spor na Upravnom sudu. Pozivam ih da se vrate za stol kao jedna sila i jedna snaga', rekao je Sladoljev.

Vlada je pregovore prekinula jer želi čekati završetak upravnih postupaka protiv rješenja o reprezentativnosti sindikata, a nastavit će ih tek nakon donošenja pravomoćnih presuda.

Sladoljev se spomenuo i HNS-a, koji sudjeluje u Vladi, kazavši kako ta stranka rekla provesti reformu obrazovanja, a istovremeno se HNS-ovog Borisa Blažekovića postavlja za konzula u New Yorku iako nema kompetencije. 'Upitao bih ministricu Divjak koju poruku time šaljemo mladim i obrazovnim ljudima. Poruka je ili ćete biti član stranke pa ćete uspjeti ili uzmite kartu za Irsku ili Njemačku u jednom smijeru', rekao je Sladoljev.

  • +7
MOST govorio o Reformi školstva koja se ne može prelamati preko leđa nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Žagar, koji djeluje u Klubu Mosta, kazao je pak kako je učiteljima stigao dopis da koriste javni prijevoz, a ne osobne automobile. 'Ako se ukine dio jedne kune po kilometru (zastupnici dobivaju 2 kn po kilometru) onemogućit će se ljudima da idu na posao', rekao je Žagar.

'Umjesto ideoloških obrazaca mi smo htjeli ukazati na stvarne probleme, da danas profesori ne mogu doći do onog što zaslužuju i pripada im. Mislim da je Vlada izumila novi obrazac, umjesto povjerenstava pošalju nekog na sud pa ništa ne rade dok se ne dogovore', rekao je Petrov.

U Mostu su komentirali i novu HNS-ovu online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koja će biti na web stranici te stranke.

'Pitanje je jesu li se dogovorili s Vladom o reformi obrazovanja. Ako to jedino mogu provesti kroz političku stranku to znači da ne mogu kroz Vladu. Obrazovanje je bila samo krinka Vrdoljaku zbog čega će napraviti dogovor s vladom', kazao je Petrov.