BUDUĆNOST REFORME ŠKOLSTVA

Boris Jokić: U Hrvatskoj ljude spajaju laž, krađa, slava i moć

14.02.2018 u 07:18

Bionic
Reading

Što se događa s reformom obrazovanja? Kada će početi rasterećivanje učenika od nepotrebnoga gradiva? Gdje pronaći profesore za nastavu informatike? Zašto se i dalje u školstvu vode ideološke bitke? Bila je to tema sinoćnje emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali bivši voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić, akademik Ranko Matasović, potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje (SDP) Sabina Glasovac, član saborskog Odbora za obrazovanje (HDZ) Tomislav Sokol i posebni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Maro Alavanja.

Nije problem tko je koga imenovao, nego kojoj ideološkoj opciji tko pripada, tj. ne pripada, rekao je Boris Jokić.

'U Hrvatskoj su ideološki prijepori jednostavni jer ovdje se lagano spoje ljudi kad je u pitanju laž, krađa, slava i moć. Laž i krađa su glavna ideološka paradigma danas u Hrvatskoj, kaže Jokić. U pitanju je budućnost djece, a ona nisu ni desna ni lijeva. Drago mu je što se napokon hvali petogodišnji rad na kurikularnoj reformi, i smatra da se on u školama treba provesti postupno, a ne preko noći. Politički cilj ne smije biti razlog za njeno provođenje', smatra Jokić. 'Na kraju, ako nastavnici nemaju novaca da dođu do škole i ako krov prokišnjava, kako onda provesti tu reformu', zapitao se Jokić.

  • +4
Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'U petak ide javni poziv za škole koje žele sudjeovati u eksperimentalnom provođenju kurikularne reforme, a to će biti oko 3 škole iz svake županije', objasnio je Maro Alavanja. Rezultati će biti objavljeni i javno dostupni za 15 dana i sve će biti transparentno, za razliku od prethodnog natječaja. Neki udžbenici će biti u tiskanom, a neki u digitalnom izdanju tijekom te eksperimentalne faze. Istaknuo je i važnost reforme strukovnog obrazovanja, za koju je dobiveno milijardu kuna iz EU fondova.

Tomislav Sokol kaže da Jokića nije nitko opstruirao, već da je dobio od Šustara i priliku za produženje roka za završetak rada na reformi, a onda je dao ostavku. Ne sviđa mu se što Jokić sada želi okriviti nevidljive neprijatelje za svoj neuspjeh.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.