predsjednica iz bedekovčine:

'Iz škola tebaju izlaziti kompetentni, stručni i zapošljivi mladi ljudi'

26.01.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetila Srednju školu u Bedekovčini te poručila da je važno reformirati obrazovanje kako bi iz škola izlazili kompetentni, stručni i zapošljivi mladi ljudi koji će zarađivati solidne plaće za solidan život u vlastitim sredinama i vlastitoj domovini

Predsjednica je ocijenila da obrazova reforma ide u pravom smjeru te se složila s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom da 'treba trčati' kako bi Hrvatska uhvatila korak s modernim, razvijenim zemljama čije obrazovanje je riješeno tako da odgovara tržištima rada.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj izvijestila je da se učenici u toj školi obrazuju za zanimanja vezana uz medicinu, graditeljstvo i poljoprivredu.

'U zadnje je vrijeme poseban naglasak upravo na poljoprivredi, na važnosti primjene novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Učenici bi osnivanjem Centra kompetencija sigurno dobili još bolje mogućnosti i nova znanja, nove tehnologije', rekla je ravnateljica, a Prskalo je potvrdio da se ide u tom smjeru.

'Čekamo da zakon prođe drugo čitanje u Saboru, da bismo pokrenuli osnivanje centara kompetentnosti. Ponudit ćemo svim osnivačima, svim školama da se kandidiraju i da u vrlo kratkom vremenu strukovno obrazovanje pomaknu na višu razinu', poručio je Prskalo.

  • +9
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla Srednju školu Bedekovčina Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednica Grabar Kitarović obišla je srednjoškolske plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti, razgovarala s profesorima i učenicima o strukovnom obrazovanju i centrima kompetentnosti te istaknula važnost praktične nastave i pripreme učenika za posao kad izađu iz škole.

Učenici medicinske struke zanimali su se za angažman medicinskog osoblja u mirovnim misijama u kojima sudjeluje i Hrvatska. Grabar Kitarović odgovorila im je da će medicinska zanimanja preživjeti robotizaciju zbog ljudske brige koja se ne može zamijeniti, a koja se, i fizička i psihička, pruža hrvatskim vojnicima u misijama. Dodala je da se takva briga treba pružati i braniteljskoj populaciji u domovini.

Učenici poljoprivredne struke pitali su može li se u Hrvatskoj smanjiti uvoz i povećati domaća proizvodnja hrane. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak odgovorio im je kako jedan od poteza može biti i uvođenje hrvatskih proizvoda kao zdravog i kvalitetnog obroka u škole i druge javne ustanove.

S predsjednicom je u Bedekovčini bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da se ulaganjima u razvoj zdravstvenog turizma otvaraju nova radna mjesta za nove generacije.

'S obzirom na tradiciju i kvalitetu koju imamo, sigurno možemo biti lideri u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, ali je potrebno napraviti neke sitne izmjene zakona', rekao je Kolar te dodao kako treba omogućiti da se i takvi projekti mogu financirati iz EU fondova.

Predsjednica Grabar Kitarović u Gornjoj Stubici položila je cvijeće ispred spomenika vojnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu te prisustvovala potpisivanju Ugovora o sufinanciranju izgradnje Spomen-kuće Rudolfa Perešina, a potom u Donjoj Stubici obišla tvrtku 'Frassinox Božić' d.o.o.

Treći i završni dan radnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je privremeno bio izmješten njezin Ured, nastavlja u Mariji Bistrici susretom s predstavnicima OPG-ova i posjetom Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke. Boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji završit će druženjem s građanima u općinama Konjščina i Mihovljan te posjetom Muzeju neandertalaca u Krapini.