NOGOMETNI HULIGANI PROTIV KAVKAŽANA

Moskvu potresaju međuetnički obračuni

10.12.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Divljanje huligana moskovskog FC Spartaka prije dva dana u slovačkoj Žilini bila je samo 'signalna raketa' ekstremista u međunarodnu javnost. Moskva je već danima suočena s valom neonacističkih mitinga i uličnih sukoba između etničkih Rusa i Kavkažana. Krenulo je s ubojstvom navijača Spartaka Jegora Sviridova

Sviridov je poginuo u ponedjeljak u masovnoj tučnjavi nogometnih huligana i doseljenika s Kavkaza. Ubrzo je uhićeno sedam Kavkažana koji su sudjelovali u obračunu, ali je zadržan samo jedan – Aslan Čerkesov iz Kabardino-Balkarije, koji je osumnjičen za ubojstvo. Uslijedio je huliganski marš: oko tisuću Spartakovih tifoza blokiralo je promet na Lenjingradskom prospektu razbijajući okolne radnje, tražeći 'objektivnu istragu', izvikujući slogane svojstvene radikalnim neonacističkim grupama, a čula se i pucnjava.

Policija je uhitila 25 ljudi, ali nije rasturila miting 'zato što nije prijavljen', kao što to redovito čini s prosvjedima antirežimske ulične opozicije. Fratrija, krovna organizacija Spartakovih navijačkih grupa, najavila je novi miting u subotu. Podsjeća da je to već drugo ubojstvo Spartakovog navijača od ljeta ove godine, kada je u centru Moskve nožem izboden 22-godišnji Jurij Volkov. Počinitelj tog zločina nije pronađen.

Što se, pak, tiče žrtava neonacističkih bandi u Rusiji, procjene variraju od nekoliko desetaka do nekoliko stotina ubijenih u proteklom desetljeću. No broj se napada, prema nekim recentnim statistikama, značajno smanjio, a mnogi počinitelji završili su u zatvoru. Njihove žrtve često su bili nedužni prolaznici, radnici na tržnicama ili gastarbajteri, ponajviše s Kavkaza ili iz središnje Azije. Neonacistički zločini često su povezivani s nogometnim huliganima, posebno s onima koji se okupljaju oko FK Spartak. Premda ne poriču svoje ultranacionalističke stavove, vođe Spartakovih navijača tvrdili su da nemaju veze s nacističkim pogromima te da ne mogu biti odgovorni, odnosno poznavati sve tipove koji u 15-milijunskom gradu dođu s njima podijeliti nogometnu tribinu.

Milijunska populacija Kavkažana: trajni objekt ksenofobije

Crnomanjasti Kavkažani, koje ruski šovinisti nazivaju 'Čornažopi' (Crnoguzi), pripadnici su raznih naroda te turbulentne regije. Mnogi su muslimanske vjere, ali ima i kršćana. Njihove kulture obilježavaju klanovski ustroj, kod časti i načelo krvne osvete, a raširena je i sklonost hladnom oružju. Među njima ima građana Rusije (sjeverni Kavkaz), ali i drugih postsovjetskih država: Gruzije, Azerbajdžana i Armenije... Prema službenim statistikama, u Moskvi ih živi oko 300 tisuća, no kada se tome pridodaju prijavljeni i neprijavljeni imigranti, sezonski radnici i drugi doseljenici, njihova brojka vjerojatno premašuje milijun.

Serija incidenata u Moskvi nastavila se u četvrtak predvečer na jugoistoku metropole, gdje je navodno izbila nova pucnjava (premda policija opovrgava medijske napise). Svjedoci tvrde da su se među sudionicima opet našli pripadnici kavkaskih naroda. U razmjeni paljbe navodno je sudjelovalo čak 40-ak ljudi. Mrtvih, srećom, nije bilo.