RIBIČ UVJERAVA

Mornar izvrće sliku o plaćama u obrazovanju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2015 15:35
  • Objavljeno 20.09.2015 u 15:35
Vilim Ribič

Vilim Ribič

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Ćetković

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribič prozvao je u nedjelju ministra obrazovanja da izvrće sliku o plaćama u obrazovanju

Pozivajući se na podatke Državnoga zavoda za statistiku (DZS) Ribić u priopćenju za javnost navodi da prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima iznosi 5.508 kuna i ispod je prosječne plaće u državi (5.685). 'Ta prosječna plaća u državi, kada se uspoređuje s plaćama po stručnim spremama, ne dostiže niti prosječnu plaću radnika s višom školskom spremom', kaže Ribič i navodi da tri četvrtine radne snage u obrazovanju ima visoku stručnu spremu.

'Ako imamo na umu da je u prosjek obrazovanja uključeno i visoko školstvo, koje po logici stvari ima viša primanja od drugih sektora obrazovanja, onda su podaci još poraznij. Primjerice, prosječna plaća u osnovom školstvu iznosi 4.974 kuna', kaže Ribič referirajući se na podatke o plaćama koje je, napominje, nakon sastanka sa sindikatima medijima poslalo Ministarstvo obrazovanja.

Usporedba sa zdravstvom, ističe, još je poraznija - tamo je prosječna plaća 6.678 kuna. 'On (ministar) bi trebao znati i da podaci DZS-a pokazuju kako plaće u prvoj polovici ove godine rastu 1,1 posto, u zdravstvu 2,4 posto, a u obrazovanju padaju 1,3 posto', navodi čelnik Sindikata.

Ističe i da podaci DZS-a po stručnim spremama pokazuju kako je prosječna plaća VSS-a u zemlji veća za 29 posto od prosječne plaće u obrazovanju, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi za 56 posto.

'Ministar time ne podupire sustav za koji odgovara, već na štetu sustava i istine podržava jednu duboko pogrešnu politiku i time postaje njen protagonist. On čak denuncira sustav obrazovanja zbog postojanja dodataka na plaću. Naime, dodaci su, poručuje, nešto negativno i za obrazovanje lukrativno', tvrdi Ribič.

Opetujući kako podaci Ministarstva nisu relevantni, Ribič tvrdi da ministar s njima nastoji skrenuti pozornost s pravog uzroka štrajka, a to je 'ako ima novca za jedne, koji imaju neusporedivo bolje plaće, mora biti i za prosvjetu čiji zaposlenici s visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji'.

Čelnik Sindikata ministru predbacuje i da javnost plaši podatkom da trošak sindikalnih zahtjeva iznosi 400 milijuna kuna. 'Ministar je promašio za gotovo 200 milijuna', tvrdi Ribič.

'Nemoralno je podupirati neistine i nepravednu politiku, stoga je najdosljedniji moralni čin čelnika u Ministarstvu, nakon uvida u podatke DZS-a, kolektivni harakiri. Ako to učine, barem u političkom smislu, odustat ćemo od štrajka u petak 25. rujna', poručuje predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribič.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!