sve afere lovaca na afere

Moćnom pravosudnom osječkom trojcu Mamić navalio Uskok na vrat. Tko su pali suci koji drmaju slavonskom metropolom

09.06.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Uskok i policija u današnjoj su zajedničkoj akciji uhitili trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku. Riječ je o rezultatu istrage nakon što ih je Zdravko Mamić optužio da su od njega primali mito te je još prošle godine audiosnimku iskaza poslao Uskoku. No tko čini ovaj moćan pravosudni osječki trojac koji se suočava s teškim optužbama

Zvonko Vekić bio je predsjednik optužnog vijeća u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića koji se vodio na Županijskom sudu u Osijeku. Mamić ga je često spominjao u svojim javnim objavama nakon što mu je u ožujku ove godine potvrđena presuda od šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Mamić je pak još u listopadu prošle godine istražiteljima predao USB stick sa svojim višesatnim iskazom u kojem teško inkriminira osječke suce. Tvrdi da je Vekiću u jednom navratu dao sto tisuća eura, kasnije još po pet i po deset tisuća eura. Plaćao mu je hotele i put, kako tvrdi Mamić, u Dubai. Njegovoj 'prijateljici' Nataši i njezinoj kćeri davao je za šoping…

  • +5
Uhićenje suca Zvonka Vekića Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Da su našli osnovane sumnje u Mamićevim tvrdnjama, dokazuje i činjenica da su tijekom današnjeg postupanja pretresli stan famozne Nataše, u kojem su se često, kako je Mamić tvrdio, sastajali i dogovarali o procesu protiv njega.

Ovaj sudac koji na osječkom sudu vodi i Odjel za predmete ratnih zločina nesuđeni je predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Na čelu mu je bio tek privremeno, i to 2012. godine, a javio se na natječaj za predsjednika tog suda 2018., kad nije prošao te je izabran Zvonko Vrban. I Vrbana Mamić spominje u kontekstu inkriminacija, no on nije obuhvaćen današnjom akcijom.

Vekićeva imovinska kartica

Vekić je u imovinskoj kartici naveo da mu je bruto plaća nešto viša od 33 tisuće kuna. Ima kuću u Osijeku s okućnicom, vrijednu 750 tisuća kuna, koju je stekao nasljedstvom.

Vozi automobil VW Arteon iz 2017., procijenjen na 200 tisuća kuna. Vekić na štednji ima 69 tisuća eura, a njegova supruga 17 tisuća. Godine 2017. podigao je kredit od 120 tisuća eura.

Danas uhićeni Vekić na popisu svojih presuda ima i onu Vladimiru Milankoviću za ratni zločin na Banovini, a zamjereno mu je to što je na suđenju počiniteljima brutalnog silovanja 1991. u Dalju natjerao žrtvu da uđe u sudnicu s počiniteljima. Osudio je i požeškog poduzetnika Vladu Zeca u aferi Kamen Ingrad, a među presudama je i izuzetno visoka kazna koju je odrezao 2008. ocu koji je seksualno zlostavljao kćer. Nepravomoćno ga je osudio na 27 godina zatvora, a kaznu je kasnije smanjio Vrhovni sud.

Imao je Vekić u karijeri i filmski slučaj optuženika kojem je ukraden identitet i kojeg je Uskok teretio za šverc 26 kilograma heroina. Ispostavilo se da je čovjeku ukradena putovnica i da nije kriv.

S njime je danas uhićen i Ante Kvesić, sudac koji je na Županijskom sudu u Osijeku sudio u uskočkim i kaznenim predmetima te onima za ratni zločin. Kvesić nije otprije poznat po zvučnim presudama, osim što je u nekoliko eksponiranijih slučajeva bio sudac istrage.

Kvesićeva imovinska kartica

Ante Kvesić u imovinskoj je kartici naveo bruto plaću između 44 i 45 tisuća kuna. Ima automobil Micra, 1.5 Acenta iz 2017., vrijedan 80 tisuća kuna. Naslijedio je 138 dionica HT-a, a na štednji ima 5588 australskih dolara. Ima kredit dignut 2008., za koji mjesečno izdvaja 3600 kuna. No Kvesić i njegova supruga imaju niz nekretnina.

Tu je pola kuće u Višnjevcu od 291 kvadrat (200.000 kuna), zatim kuća za odmor u Satnici Valpovačkoj, vrijedna sto tisuća kuna, te stanovi u Osijeku od 97 i 94 kvadrata, vrijedni po 700.000 kuna. U Sutivanu na Braču posjeduju 'drugu nekretninu' od 1191 kvadrat, procijenjenu na 35.000 kuna. Supruga suca Kvesića ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju stekla je stan od 57,52 kvadrata u Osijeku, vrijedan 300 tisuća kuna. Suvlasnica je dviju njiva i kuće u Višnjevcu.

No Kvesić je još prije sedam, osam godina punio medijske stupce. Naime otkriveno je da je tijekom radnog vremena koristeći službeni mobitel slao i po desetak lascivnih poruka ljubavnici. Državno sudbeno vijeće oslobodilo ga je stegovne odgovornosti.

Uhićenje suca Ante Kvesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kvesić je bio akter još jednog skandala koji je odjeknuo Osijekom i Hrvatskom. Naime supruga ga je optužila da ju je namjerno, bez medicinskog utemeljenja, strpao na prisilno psihijatrijsko liječenje. Zbog tog su se slučaja na noge digle i udruge za zaštitu ljudskih prava, ali i tadašnja pučka pravobraniteljica. Mamić je pak u svojim iskazima optužio Kvesića da je od njega uzimao na desetke tisuća eura mita.

Treći uhićeni sudac koji je donio osuđujuću presudu Zdravku Mamiću je Darko Krušlin. Godine 2017. mediji su se raspisali o ovom mladom i ambicioznom sucu koji je strogo vodio suđenje što je obilovalo Mamićevim ekscesima. Krušlina je pratio glas stručnog, korektnog, pravednog, ali strogog suca.

'Kod njega se predmeti ne razvlače, a od rasprava ne dopušta da mu se pravi vašar', tako su u osječkim pravosudnim krugovima opisivali Krušlina za tportal 2017. Uvijek je, kazali su nam, bio ambiciozan.

  • +3
Uhićenje suca Darka Krušlina Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prije nego što se sučelio s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem, Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom u sudnici je okončao slučaj umirovljenog generala i bivšeg zapovjednika Kopnene vojske Mladena Kruljca u ponovljenom postupku za aferu Sibinj i malverzacije zemljištem.

Krušlin je započeo karijeru nakon završetka Pravnog fakulteta u Osijeku, a odvjetnički zanat izučavao je kao vježbenik u Tuzli. Na sud dolazi 1995. Najprije radi na Općinskom, a devet godina kasnije prelazi na Županijski sud u Osijeku.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Sudio je u nizu velikih afera, poput Dijagnoze 2, u kojoj je sedmorka osuđena zbog prijevara pri utvrđivanju statusa ratnih vojnih invalida. Iza njega je i slučaj osječkog poduzetnika Drage Babića Babana.

Krušlinova imovinska kartica

Krušlin je u imovinskoj kartici naveo da mu bruto plaća iznosi između 28 i 29 tisuća kuna. Ima kuću i okućnicu od 409 kvadrata procijenjenu na 800 tisuća kuna, a vozi automobil Infiniti Q50, vrijedan 180 tisuća kuna. Supruga vozi BMW 116d iz 2017., vrijedan 140 tisuća kuna.

Na štednji ima 44.369 američkih dolara, za što je naveo da je 'novac u vlasništvu brata', te vlastitih 21.000 eura.

U njegovoj sudnici izrečena je najduža i najveća kazna u Osijeku. Dok je na ukupno 139 godina zatvora osudio desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991., na 40 godina zatvora osudio je Roberta Rubića za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u njegovu uredu u siječnju 2013. Dopao bi ga i slučaj Selotejp da se Branimiru Glavašu i šestorici okrivljenih za ratni zločin sudilo u Osijeku, ali je predmet premješten u Zagreb.

Mamić se Krušlinom u svojim iskazima bavi znatno manje nego recimo Vekićem. Krušlina spominje u kontekstu skupocjenog sata koji mu je poklonio, a koji mu je on kasnije vratio. S Krušlinom se nije direktno, kako tvrdi, dogovarao o pojedinim isplatama, već je to rađeno preko posrednika, među kojima je i Krušlinov prijatelj Vekić. On je pak Mamića uvjeravao da mu je Krušlin najbolji prijatelj i da će sve srediti. Mamić i Krušlin viđali su se pak na feštama te u maksimirskoj loži.