portret

Poduzetnik, posrednik, profesionalni svjedok, pokajnik, bjegunac, pijun politike...: Tko je privedeni osječki poduzetnik Drago Tadić

09.06.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Uz trojicu osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić teško optužio za korupciju, privedenih u srijedu ujutro, po neslužbenim informacijama uhićen je i viđeni osječki poduzetnik Drago Tadić, nekadašnji direktor građevinske tvrtke Osijek Koteks. Okolnosti zasad nisu poznate, no iz Mamićeva svjedočenja, zabilježenog na famoznom USB-u i dostavljenog USKOK-u, proizlazi da je upravo on bio jedan od posrednika, pa i sudionika navodnog podmićivanja

Možda bude osumnjičenik, a možda samo svjedok - kao i u nizu drugih velikih korupcijskih afera u proteklim godinama.

'Gospodin Pribić (zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku, op.a.) ušao je u ložu Maksimira s nekoliko ljudi i predstavio mi je tu gospodu kao suce koji će mi suditi u Osijeku. To su bili suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić te njihov prijatelj Zoran Škorić, direktor i vlasnik Osijek Koteksa. Dugo smo razgovarali i pričali o mom predmetu i budućem suđenju u Osijeku. U jednom trenutku sam skinuo sat s ruke, marke Audemars Piguet, i stavio ga na ruku Darka Krušlina.

  • +13
Uhićenje i pretres stana Drage Tadića Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

On je otišao s mojim poklonom na ruci u Osijek. Svemu ovome je prisustvovao osječki poduzetnik Drago Tadić koji se cijelo vrijeme s nama družio i pio', stoji na početku Mamićeva videosvjedočenja, a potom se na više desetaka mjesta ponovno spominje ovaj kontroverzni osječki poduzetnik.

On je osječkim sucima navodno donosio na poklon dresove Luke Modrića i Matea Kovačića te druge poklone, dovodio Mamića u osječki stan u kojemu se nalazio sa sucem Zvonkom Vekićem, posredovao u podmićivanju sudske vještakinje koja je navodno trebala pomoći oslobađanju odbjeglog Dinamova gazde, sa sucima 'banuo' na famoznu rođendansku proslavu odvjetnika Veljka Miljevića, feštao s njima u svečanim salonima Maksimira i na utakmicama u inozemstvu, s Mamićem lobirao da bi Vekić postao predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Tadić je, navodno, uvijek bio u društvu kada je Zdravko Mamić dogovarao suradnju s osječkim sucima, a najmanje tri puta doveo je suca Vekića Mamiću u restoran Ribarska kuća u mjestu Šije kod Doboja.

'Na jednom od susreta u mjestu Šije u tom restoranu Ribarska kuća obavijestio sam gospodina Vekića da sam uspostavio kontakt s Kvesićem i da sam dogovorio da će on biti uz njega i rekao da ću mu poslati 100 tisuća eura preko Tadića. Brata sam zamolio da Vlatki Peras da 100 hiljada eura, ona ih je predala Tadiću, Tadić je novac predao gospodinu Vekiću, a gospodin Vekić je 50 tisuća tog novca predao Kvesiću. Dogovor i prvi novac za koji će oni donijeti odbacivanje optužnice i proglasiti gospodina Miškovića neovlaštenim tužiteljem', citat je Mamića.

Doduše, odbjegli gazda Dinama nedavno je okrenuo ploču pa je, prema pisanju Nacionala, za svoju osuđujuću presudu odgovornima označio poduzetnike Zorana Pripuza i Nikicu Jelavića te tzv. čepinsku skupinu, koje je doveo u kontekst organiziranja atentata na njega u Livnu 2017. godine te pritiska na osječke suce kojima su navodno poručili da će im 'pobiti žene i djecu' ako ne osude Mamića.

Pokušaj podmićivanja sudaca i lažno svjedočenje za Kalmetu

Privedeni poduzetnik Drago Tadić 2013. godine nepravomoćno je, a četiri godine kasnije i pravomoćno, osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine. Po presudi, Tadić je 2010. godine povezao Ivana Drmića, Sanju Marketić, Srećka Jurišića i svoju suprugu Božicu Tadić Čavar u kriminalnu grupu kojoj je cilj bio utjecati na ishod žalbenog postupka Branimira Glavaša, čovjeka za kojega se tvrdi da je i kumovao njegovu poslovnom uspjehu. Poslovni zenit Tadić je dosegnuo 2004. godine, kad je preuzeo mjesto predsjednika Uprave Osijek Koteksa nakon što je njegov prethodnik na toj poziciji, Ivan Raguž, inače vlasnik još nekoliko firmi i hotela, skočio s balkona pod utjecajem droga i polomio se. Prema službenoj verziji, Raguž je to učinio jer je bio kokainski ovisnik te je imao halucinacije u kojima mu se priviđalo da mu netko prijeti i progoni ga pa je zvao policiju. A kad je policija došla ispred zgrade, skočio je s balkona. Večernji list pisao je kasnije da se u osječkim kuloarima tvrdi da je Ragužu podmetnuta opasna droga koja je dovela do halucinacija.

Spašavanje Glavaša Tadić je, po presudi, planirao i pokušao provesti na dva načina: podmićivanjem osoba koje su mogle utjecati na članove sudskog vijeća u tom predmetu te suca evidentičara, ali i izravnim podmićivanjem sudaca Vrhovnog suda. O tome je svjedočio i tadašnji predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Sam Tadić potom se vidljivo naslonio na strukture bliske HDZ-u, pojavljivao se u predizbornoj kampanji ove stranke, sudjelovao u izgradnji više autocesta u Hrvatskoj i penjao na društvenoj ljestvici.

Kad mu sud u Osijeku više nije mogao (ili nije htio) odgađati odlazak u zatvor, utekao je iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također posjeduje. Poručio je da će ondje odslužiti kaznu, no potom je iskoristio nevjerojatne rupe tamošnjeg pravosuđa: najprije je zatražio smanjenje kazne na samo godinu dana, što mu je odobreno, a potom zatražio da mu se taj period zamijeni novčanom kaznom. Platio je 100 maraka za svaki dan - ukupno 36.500 konvertibilnih maraka (ili oko 140 tisuća kuna) da zatvor uopće ne vidi.

  • +8
Drago Tadić Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Hrvatskoj je cijelo vrijeme paralelno bio uključen u dva pravosudna postupka - s jedne strane na optuženičkoj klupi jer je Osijek Koteks, kojemu je bio na čelu, oštetio za 15,7 milijuna kuna u poslu oko kamenoloma za koji je plaćao previsoku koncesiju. A s druge strane, bio je ključni svjedok na suđenju bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i drugima u cestarskoj grani afere Remorker. U tom predmetu najprije je svjedočio da je njegova tvrtka postala 'prijatelj' Hrvatskih autocesta - tako što je podmićivala cijeli lanac odgovornih osoba. Jednom od direktora, Josipu Sapunaru, navodimo primjer za ilustraciju, ubacio je milijun kuna gotovine u prtljažnik.

'Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića', kazao je na ispitivanju u USKOK-u 2013. godine. Pet godina kasnije kao ključni svjedok na sudu potpuno je promijenio iskaz i upadljivo izostavio Božidara Kalmetu, a prije nekoliko tjedana Nacional je objavio snimku na kojoj Tadić sugerira da je preko posrednika to od njega zatražio Vladimir Šeks, poručivši mu da će mu Ivan Turudić, tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, promijeniti zatvorsku kaznu u uvjetnu ako svjedočenjem pomogne Kalmeti.

Pozadina napada na Kupresu

Isti tjednik objavio je i da je Tadić teško pretučen nedugo prije nego što se jesenas vratio u Hrvatsku iz BiH. Pretukli su ga nepoznati napadači dok se šetao sa suprugom na području Kupresa, na kojem je jedno vrijeme i stanovao, i to u zgradi u kojoj je stanovao i odbjegli HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle, pisao je ovaj tjednik.

Pregršt je mogućih motiva i počinitelja: od navodne ucjene tamošnje mafije, preko tajnih službi - na koje se žalio, ali po svjedočenju upućenih izvora i surađivao s njima - do poslovnih osoba čije je interese narušio tvrdnjama o fiktivnim poslovnim pothvatima preko kojih se izvlačio novac u smjeru Austrije, Zadra i Osijeka, pa čak i politike - objavljeno je da Tadić 'raspolaže saznanjima da su dvojica ministara iz Plenkovićeve vlade podmićena, spominjao je njihova imena te da se čak u slučaju jednog od tih dvojice ministara skrivaju dokazi da je primio mito'.

Poduzetnik, posrednik, profesionalni svjedok, pokajnik, bjegunac, pijun politike, kriminalac. Bogat je rječnik za opis osobe poput Drage Tadića.