uskok i policija u akciji

[VIDEO/FOTO] Uhićena trojica osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić optužio zbog mita; jednog našli kod prijateljice

09.06.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Uskok i policija rano jutros krenuli su u akciju uhićenja osječkih sudaca koje je za korumpiranost prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić. Policija je potvrdila kako su uhićene četiri osobe od toga trojica pravosudnih dužnosnika

Na temelju Mamićeve izjave, ali i drugih materijala koji su prikupljeni tijekom posljednjih mjeseci policija je po nalogu Uskoka uhitila trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića.

Uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić. Istragom su obuhvaćena i braća Zdravko i Zoran Mamić koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Policija je izvela pretrese nekretnina sudaca te su oni potom privedeni.

Policijska marica je i pred zgradom prijateljice suca Zvonka Vekića za koju je Mamić govorio da su se sastajali u njezinom stanu te da im je platio let za Dubai. Na adresi Vekićeve prijateljice bio je i sam Zvonko Vekić. Policija ga je provela od stana do garaže gdje su se zadržali jedno kraće vrijeme i vratili u stan, a oko 10.40 sati je priveden, javlja Večernji list.

Uhićenje suca Ante Kvesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za 24sata da je uhićen njegov klijent Darko Krušlin.

Nobilo o uhićenjima osječkih sudaca: Ovo je bomba!

'Istina je, uhićen je rano jutros. U tijeku je pretres stana, a vjerojatno ce ga tijekom dana dovesti u Zagreb', kaže odvjetnik. Ne može potvrditi uhićenja ostale prozvane dvojice, ali kaže kako je čuo da je privedeno više ljudi.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Ravnateljstvo policije: Na osječkom području uhićene četiri osobe

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

  • +5
Uhićenje suca Zvonka Vekića Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u.

Oglasio se i USKOK

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

  • +3
Uhićenje suca Darka Krušlina Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo.

USKOK je još ranije potvrdio da istražuje osječke suce slijedom Mamićevih navoda, a nedavno je iskaz u BiH dao i sam Zdravko Mamić.

Podsjetimo, suspendirani osječki županijski suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić početkom svibnja su pred Državnim sudbenim vijećem (DSV) odbacili optužbe zbog kojih je protiv njih pokrenut stegovni postupak i predloženo razrješenje nakon objave fotografija s druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili.

Vekić i Krušlin su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu 2020. Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.