PLEMENITO DJELO

Srednjoškolci koji su spasili život prolazniku dobili medalju za hrabrost

02.03.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Trojica mladića u dobi od 14 do 18 godina za spašavanja onesviještene osobe na pruzi u petak, uoči ulaska vlaka u stanicu Belavić, u blizini Duge Rese, dobili su u ponedjeljak medalju karlovačkog župana' za humanost, hrabrost i promicanje vrijednosti'

Medalju župana u Belavićima su dobili Luka Brozinić, Marijo Petrunić i Casper Capan 'za hrabro i plemenito djelo spašavanja života osobe koja je bez svijesti ležala na pruzi netom prije ulaska vlaka u stanicu Belavić.

Župan Damir Jelić, dodjeljujući medalju mladićima, izrazio je zahvalnost školi i roditeljima što su odgojili 'tako požrtvovne, skromne i ponizne mlade ljude, na ponos društvu'.

'Uistinu ste spasili jedan život. Bez obzira na to što je jasno da je to bio splet slučajnosti, hvala vam', rekao je Jelić i podsjetio da je prvu i jedinu medalju župana dosad dobio brigadir Dubravko Halovanić, heroj koji je spašavao živote u Domovinskom ratu.

'Hvala Bogu, nema više rata, ali ostaje plemenitost spašavanja u miru i hvala vam na tome', rekao je Jelić.

Komentirao je i zbunjenost trojice mladića zbog dobivene medalje i medijske pozornosti riječima da su oni 'svoje obavili', ali treba razumjeti i zainteresiranost medija da bi se drugima prenijela poruka o važnim vrijednostima.

Naime, u obrazloženju za dodjelu medalje piše da su mladići spasili život nepoznatom prolazniku i 'pokazali humanost, plemenitost i nesebičnu pomoć, što su važne vrijednosti, a još je više na radost spoznaja da se radi o mladim ljudima što tek kroče u život i koji svojim primjerom pokazuju put kojim treba ići'.

  • +5
Karlovački župan trojici mladića iz Belavića uručio Medalje župana za hrabrost Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Casper Capan rekao je novinarima da su petak, 28. veljače u 23,20 sati vidjeli muškarca koji se pokušao popeti na peron željezničke stanice u Belavićima, ali je pao pa su mu potrčali pomoći. Luka i Marijo su brzom i hrabrom reakcijom, iako se već čuo zvuk spuštanja brklje preko ceste, što je značilo da je vlak vrlo blizu, sklonili su s tračnica onesviještenog i raskrvavljenog muškarca, a Casper je, kako je rekao, nazvao hitnu medicinsku pomoć.

Spašeni muškarac je u bolnici i dobro se oporavlja, rečeno je.