bivši ministar i liječnik o slučaju

Mirando Mrsić o Matijanićevoj smrti: 'On bez hospitalizacije nije imao šanse. Počeli smo robovati slikama, strojevima i nalazima'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 13.08.2022 19:59
  • Objavljeno 13.08.2022 u 19:49
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, novinarka i njegova životna partnerica Andrea Topić objavila je da hitna pomoć nije htjela hospitalizirati Matijanića. Rekla je kako nisu reagirali ni hitna infektološka ambulanta niti dežurni liječnik, te da je dva dana prije Matijaniću u bolnici rečeno kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica covida koji se daju pacijentima kao što je on

O ovom slučaju je N1 razgovarao s bivšim ministrom u SDP-ovoj vladi i liječnikom Mirandom Mrsićem. Matijanić je imao upalu pluća i upalu srčanog mišića nakon infekcije koronavirusom.

'Te se upale javljaju nakon infekcije koronom i zahtijevaju bolničku skrb – agresivnu, da se spasi život. On bez hospitalizacije nije imao šanse da savlada koronu. Šanse bi u bolnici imao, ali ne može se znati kolike – ovako šanse nije imao. Da je Hitna koja je došla u kućnu posjetu odvela Matijanića u Hitni prijem, snimili bi EKG, pluća… Ovako je bilo nemoguće dijagnosticirati promjene koje su se događale. Da se slušao pacijent, znalo bi se da on ne tolerira nikakav napor, pacijenta bi se moralo hospitalizirati i pokušati mu spasiti život', kazao je Mirando Mrsić.

Ustvrdio je da je epizoda s gušenjem i nedostatkom zraka koja je prošla bila alarm da ga treba što prije dopremiti u neku medicinsku ordinaciju.

'Počeli smo robovati telefonskoj medicini – a preko telefona ne možete vidjeti stanje. Pacijent nije broj, nije netko s druge strane slušalice… Trebalo je drugačije postupiti. Odvesti ga na hitni prijem, pregledati… Danak moderne medicine je da smo počeli robovati slikama, strojevima, nalazima, a ne pacijentima. Čuje se – onaj na tom krevetu s tom slikom krvnom – a ne gleda se pacijent. Pacijent je prvi, u fokusu liječnika, kako bi se što prije dijagnosticiralo i izliječilo. Štamparov model u kojem je pacijent na prvom mjestu razrušava se od devedesetih, ali se ipak i dalje održava', rekao je Mrsić.

  • +11
  • +8

Komemoracija za Vladimira Matijanića

Naglasio je kako je najgore što bi se moglo dogoditi da krene hajka na zdravstvene djelatnike.

'Potrebno je mijenjati način na koji sustav funkcionira. Sustav se sada bazira na tome da telefonski nazovete liječnika, iznesete simptome, pa se odlučuje jeste li za hospitalizaciju ili ne. Štamparov model je takav da se pacijenta pregleda bilo gdje – u kućnoj posjeti, ordinaciji obiteljske medicine, hitnoj službi i potom procijeni njegovo stanje. Građani imaju sve manje povjerenja u zdravstveni sustav, a to nije dobro ni za njih, ni za medicinu, za struku', zaključio je Mrsić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!