čeka se i patohistološka analiza

Stigli nalazi obdukcije Vladimira Matijanića: Imao je koronu, obostranu upalu pluća, upalu srčanog mišića...

13.08.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Stigli su prvi nalazi patologa koji je obavio obdukciju novinara Vladimira Matijanića, a objavio ih je Index. Radi se o dijagnozama koje je patolog mogao uočiti tijekom obdukcije, ali će se detaljniji razlozi smrti odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znati tek kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva

Nalaz je pokazao da je Matijanić imao covid-19 i teški oblik upale pluća, koja je bila posljedica zaraze koronavirusom, tzv. obostranu intersticijsku upalu pluća, piše Index.

Istovremeno je s covidom-19 došlo do upale srčanog mišića, što je dovelo do toga da srce nije moglo obavljati svoju funkciju. Laički rečeno, nije moglo pumpati krv, što je vjerojatno bio uzrok značajne onemoćalosti na koju se žalio u telefonskom razgovoru s medicinskim djelatnicima.

Kako je došlo do značajnog oštećenja pluća, ali i još značajnijeg srčanog zatajenja, nastao je masivni plućni edem. Srce nije moglo pumpati krv, ona je ostajala u krvnim žilama pluća te se tekućina iz krvnih žila izlijevala u pluća, što je dovelo do prestanka disanja i konačno smrti.

Nalaz bilježi i izljev tekućine u osrčje kao i generalizirani zastoj krvi.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Kod Matijanića su nađeni ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha.

Podsjetimo, novinar Indexa Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza od posljedica covida, što je izazvalo veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti.

  • +11
Komemoracija za Vladimira Matijanića