MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Dr. Ivić: 'Matijanić je bio rizičan, ali to nije razlog za hospitalizaciju. Trebao se cijepiti'

10.08.2022 u 18:39

Bionic
Reading

Novinar Vladimir Matijanić posljednjih je dana svojeg života uporno i izravno liječnike, medicinske sestre, na koncu i ekipu Hitne pomoći pitao jednu te istu stvar: treba li, kao osoba koja ima COVID, ali i niz autoimunih bolesti, ići u bolnicu. Odgovor svih bio je "ne". U toj potrazi za hospitalizacijom kolega Matijanić je, na žalost, na koncu i preminuo.

Dugogodišnji predstojnik Klinike za infektologiju u KBC-u Split i profesor na Katedri za infektologiju splitskog Medicinskog fakulteta dr. Ivo Ivić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju iznosi svoje viđenje ovoga slučaja. On tvrdi da dežurni liječnik kojemu se Matijanić obratio nije pogriješio kada ga u startu – nije hospitalizirao.

“Prema onome što se vidi iz transkripta razgovora s dežurnim liječnikom na infektologiji, bolesnik je bio u početnoj fazi bolesti i bez znakova koji bi upućivali na potrebu za hospitalizacijom”, rekao je Ivić.

Kaže da to misli zbog toga što bolesnika s dobrim vitalnim znakovima, bez teškoća disanja i potrebe za kisikom nema potrebe hospitalizirati.

Dežurni liječnik je korektno procijenio

“Svi takvi bolesnici liječe se kući, naravno uz nadzor nadležnih liječnika. Dežurni liječnik je korektno procijenio da bolesnik nije imunokompromitiran jer nije uzimao propisanu imunosupresivnu terapiju. Ako bolesnik ima autoimunu bolest ne znači i da je imunokompromitiran.

Lijek Remdesivir može se dati bolesnicima s kroničnom bolesti, jer može donekle smanjiti razmnožavanje virusa i u nekoj mjeri spriječiti razvoj teže kliničke slike. Učinkovitost nije značajna, ali u ovom času kad vlada “omikron” epidemija i nemamo ništa bolje za ranu fazu bolesti. No Remdesivira, nažalost, već duže vremena nemamo, a u ovoj fazi bolesti ništa drugo terapijski nije indicirao. Bolesnici u ranoj fazi bolesti koji su dobivali su ovu terapiju primali su je u našoj dnevnoj bolnici i odlazili kući nakon dobivene dnevne doze lijeka”, rekao je Ivić.

Što se tiče toga jesu li autoimune bolesti od kojih je Matijanić bolovao bile signal da se radi o rizičnom COVID pacijentu, Ivić kaže da ga autoimune bolesni koje je imao svrstavaju u kategoriju rizičnih COVID bolesnika, te da je tako i shvaćen od strane dežurnog infektologa.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Uvijek napomenemo da se bolesnik javi na hitni prijem u slučaju pogoršanja

Dodao je kako Matijanić nije završio u bolnici jer rizičnost sama po sebi nije razlog za hospitalizaciju.

“Razlog za hospitalizaciju je težina bolesti na koju upućuje klinički nalaz i zbog koje je najčešće potrebna terapija kisikom, a onima u težem stanju i mehanička ventilacija. Stoga uvijek i napomenemo da se bolesnik javi na naš hitni prijem u slučaju pogoršanja. Boravak u bolnici bez promjene kisika ili mehaničke ventilacije sam po sebi neće biti od utjecaja na tijek bolesti, ni u smislu poboljšanja ni u smislu pogoršanja”, rekao je Ivić.

Kazao je i kako se Remdesivir daje “ambulantno” putem dnevne bolnice i za samu primjenu tog lijeka nije nužna hospitalizacija.

“Treba napomenuti da osim cjepiva u ovom času još uvijek nema dovoljno učinkovitog lijeka koji bi radikalno i neizostavno preokrenuo tijek COVID-19 bolesti u bilo kojoj skupini bolesnika, s rizicima od teže bolesti ili bez njih. To je i glavni razlog da se preporuča samo onima koji ipak imaju značajan rizik od teže bolesti u namjeri da se taj rizik umanji koliko je moguće”, kazao je Ivić za Slobodnu Dalmaciju.

Zadnja isporuka Remdesivira bila je u lipnju

Na pitanje kako je moguće da KBC Split nema lijeka za COVID iako se on, prema tvrdnjama Ministarstva zdravstva, nalazi na skladištu i samo ga je trebalo zatražiti, Ivić kaže kako se to i sam pita.

“Koliko sam upoznat, zadnja isporuka Remdesivira bila je u lipnju kad smo dobili 20 od 100 traženih doza. Nakon toga je lijek od strane KBC Split u više navrata tražen, ali nije isporučen”, rekao je Ivić.

Dodao je kako su Matijanićeve bolesti bile upravo indikacija za cijepljenje, i to među “jačim” indikacijama, ali nikako ne zapreka za cijepljenje.