ŠKOLSKI ODBOR GA PODRŽAO

Ministrica Divjak sama će smijeniti ravnatelja škole u kojoj je učenica žigosana

07.03.2019 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon što je Školski odbor zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, obilježene slučajem žigosanja učenice, u utorak jednoglasno odbio prijedlog o smjeni ravnatelja škole Joze Dragića, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je putem Facebooka da danas pokreće postupak za razrješenje ravnatelja.

Zbog slučaja žigosanja učenice, prosvjetni inspektor predložio je smjenu ravnatelja Dragića, ali Školski odbor odlučio je ne postupiti prema tom prijedlogu.

Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije, u srijedu je izjavio da je sada na potezu viša instanca. 'Zakon predviđa da u tom slučaju ministar može, ako smatra opravdanim, i sam razriješiti ravnatelja', izjavio je Šimunić.

Nije trebalo dugo čekati. Već jutros ministrica je objavila svoju odluku da pokrene postupak za razrješenje ravnatelja.

'Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva, a u njoj trebaju sudjelovati prvenstveno škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na koncu i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja u školama', poručila je ministrica.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je početkom veljače u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu inspekciju kako bi utvrdila je li bilo propusta u radu te ustanove, u kojoj je učenik užarenim vrhom upaljača u obliku slova 'U'opekao školsku kolegicu i kolegu.